Jehněčí hřbet v šípkové omáčce recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl olej na smažení 1 kg jehněčí hřbet 3-5 dl zeleninový vývar na podlití marináda 3 stroužky česnek rozmarýn 1-2 ks bobkový list nové koření mletý černý pepř omáčka 2 lžíce olej 3 lžíce máslo 1-2 hrstě šípky 2 dl červené víno 2-3 lžíce hladká mouka 1-2 lžíce citronová šťáva 2 dl zeleninový vývar 250 g kořenová zelenina 2-3 lžíce šípková marmeláda
Postup Jehněčí hřbet v šípkové omáčce recept
Postup přípravy receptu
-
Nové koření, rozmarýn, pepř a bobkový list smícháme podle chuti a vložíme do hmoždíře. Koření roztlučeme v prášek. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme jej s kořením a vymícháme pastu. Pokud je moc hustá, přidáme trochu oleje. Pastou potřeme jehněčí hřbet a necháme jej marinovat. Marinovaný hřbet důkladně prosolíme.
V pekáči rozpálíme olej a hřbet co nejvíce zprudka orestujeme. Vložíme jej do vyhřáté trouby a pečeme doměkka. Během pečení hřbet podléváme vývarem. Podle chuti můžeme podlévat i červeným vínem.
Připravíme si omáčku. Šípky a zeleninu očistíme. Šípky rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a chloupků a omyjeme je pod studenou vodou. Zeleninu nasekáme nadrobno.
Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla s olejem a kořenovou zeleninu spolu se šípky orestujeme. Směs zaprášíme moukou a necháme lehce opražit. Přidáme marmeládu, podlijeme vývarem, částí vína a vaříme rozvaření zeleniny a podle potřeby doléváme vího. Omáčku ochutíme solí a citronem. Podle potřeby můžeme přidat šípkovou marmeládu. Hotovou omáčku propasírujeme a na závěr ještě zjemníme oříškem másla. Při podávání musí být omáčka horká.
Upečený srnčí hřbet naporcujeme a podáváme přelitý šípkovou omáčkou. Nejlepší přílohou jsou knedlíky.