Jehněčí hřbet v šípkové omáčce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
olej na smažení
1 kg jehněčí hřbet
3-5 dl zeleninový vývar na podlití
marináda
3 stroužky česnek
rozmarýn
1-2 ks bobkový list
nové koření
mletý černý pepř
omáčka
2 lžíce olej
3 lžíce máslo
1-2 hrstě šípky
2 dl červené víno
2-3 lžíce hladká mouka
1-2 lžíce citronová šťáva
2 dl zeleninový vývar
250 g kořenová zelenina
2-3 lžíce šípková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Nové koření, rozmarýn, pepř a bobkový list smícháme podle chuti a vložíme do hmoždíře. Koření roztlučeme v prášek. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme jej s kořením a vymícháme pastu. Pokud je moc hustá, přidáme trochu oleje. Pastou potřeme jehněčí hřbet a necháme jej marinovat. Marinovaný hřbet důkladně prosolíme.

  2. V pekáči rozpálíme olej a hřbet co nejvíce zprudka orestujeme. Vložíme jej do vyhřáté trouby a pečeme doměkka. Během pečení hřbet podléváme vývarem. Podle chuti můžeme podlévat i červeným vínem.

  3. Připravíme si omáčku. Šípky a zeleninu očistíme. Šípky rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a chloupků a omyjeme je pod studenou vodou. Zeleninu nasekáme nadrobno.

  4. Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla s olejem a kořenovou zeleninu spolu se šípky orestujeme. Směs zaprášíme moukou a necháme lehce opražit. Přidáme marmeládu, podlijeme vývarem, částí vína a vaříme rozvaření zeleniny a podle potřeby doléváme vího. Omáčku ochutíme solí a citronem. Podle potřeby můžeme přidat šípkovou marmeládu. Hotovou omáčku propasírujeme a na závěr ještě zjemníme oříškem másla. Při podávání musí být omáčka horká.

  5. Upečený srnčí hřbet naporcujeme a podáváme přelitý šípkovou omáčkou. Nejlepší přílohou jsou knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!