Jemná bramborová polévka s květákem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1,5 lžíce olej
sůl
1,2 l vývar
2 lžíce máslo
petrželka
400 g brambory
1 ks cibule
80 g celer
80 g mrkev
50 g petržel
200 g květák
2 lžíce hladká mouka
1/2 lžičky drcený kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a očistěný květák rozebereme na růžičky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno

  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drcený kmín a růžičky květáku a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova. Pak postupně přidáme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut za občasného míchání opékáme, dokud zelenina tzv. nezavadne. Tento základ zalijeme vývarem, vložíme brambory, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu

  3. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vychladlou jíšku vmícháme do vroucí polévky a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká. Hotovou polévku dochutíme bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo majoránkou

  4. Jemnou polévku s květákem a bramborem rozdělíme na porce a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!