Jemná bramborová polévka s květákem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1,5 lžíce olej sůl 1,2 l vývar 2 lžíce máslo petrželka 400 g brambory 1 ks cibule 80 g celer 80 g mrkev 50 g petržel 200 g květák 2 lžíce hladká mouka 1/2 lžičky drcený kmín mletý černý pepř
Postup Jemná bramborová polévka s květákem
Postup přípravy receptu
-
Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a očistěný květák rozebereme na růžičky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drcený kmín a růžičky květáku a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova. Pak postupně přidáme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut za občasného míchání opékáme, dokud zelenina tzv. nezavadne. Tento základ zalijeme vývarem, vložíme brambory, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu
Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vychladlou jíšku vmícháme do vroucí polévky a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká. Hotovou polévku dochutíme bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo majoránkou
Jemnou polévku s květákem a bramborem rozdělíme na porce a ihned podáváme.