Jemná hrášková omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce máslo 1 l mléko 4 lžíce hladká mouka 3 špetky muškátový oříšek 0,5 l hovězí vývar 400 g sterilovaný hrášek
Postup Jemná hrášková omáčka
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci másla umícháme ze dvou lžic hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým hovězím vývarem a prošleháme. Pokud máme vývar vřelý, nejprve vmícháme mléko rozkvedlané s hladkou moukou a až potom hovězí vývar. Nakonec přidáme sterilovaný nebo mražený hrášek
Omáčku přivedeme k varu a za občasného míchání pomalu vaříme 20 minut. Ochutíme solí a nastrouhaným muškátovým oříškem - asi 3 špetky. Pokud se nám omáčka zdá hustá, můžeme ji zředit vývarem. Jemnou hráškovou omáčku odstavíme a vhodíme do ní pár lupínků studeného másla, přikryjeme a necháme máslo rozpustit
Jemnou hráškovou omáčku podáváme s nakrájeným hovězím masem, knedlíkem a nebo těstovinami.