Jemná polévka z kořenové zeleniny recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 lžic máslo 0 ks celer 2 ks mrkev 2 ks petržel 6 ks bobkový list 3 lžíce hladká mouka 10 kuliček celé nové koření podle potřeby sůl mléko mletý pepř tavený sýr
Postup Jemná polévka z kořenové zeleniny recept
Postup přípravy receptu
-
Na 2 lžících másla začneme restovat nahrubo nastrouhanou zeleninu, včetně koření. Nebojte se množství. Restujeme, až dozlatova. Pak základ zalijeme vařící vodou, ale jen tolik, abychom mohli zeleninu dále povařit - aby byla potopená. Přidáme lžičku soli a vaříme ještě asi 10 - 15 minut.
Mezitím si připravíme světlou máslovou jíšku, z 3 polévkových lžic mouky. Vychladlou jíšku zavaříme v hrnci se zeleninou. Vše dolijeme mlékem, případně část mléka nahradíme smetanou.
Polévku odstavíme, přidáme tavený sýr, promícháme a necháme jej rozpustit. Nakonec polévku podle chuti osolíme a opepříme. Je vhodné koření vylovit.
Jemnou polévku z kořenové zeleniny ihned podáváme.