Jemný borůvkový cheesecake recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 50 g máslo 5 lžic cukr krupice 200 g borůvky 1000 g mascarpone 250 g máslové sušenky
Postup Jemný borůvkový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou korpusu. Sušenky vsypeme do hrubého mikrotenového sáčku a paličkou na maso nebo válečkem rozdrtíme. K sušenkám přidáme lžíci cukru, rozpuštěné máslo a dobře promícháme
Následuje příprava sýrového krému. Mascarpone vyklopíme do mísy, přidáme 2 lžíce cukru, rozklepnutá vejce a špetku soli. Masccarpone krém vyšleháme dohladka
Kulatou formu s odnímatelným okrajem vymažeme máslem, vsypeme sušenkovou směs a dobře utlačíme ke dnu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 10 minut
Čerstvé borůvky omyjeme, necháme okapat, vsypeme do mixéru a společně s 2 lžícemi cukru rozmixujeme na pyré. Na rozpečený sušenkový základ vlijeme mascarpone krém a rovnoměrně uhladíme stěrkou
Na krém vlijeme rozmixované borůvky a pomocí vidličky nepravidelně promícháme. Formu vložíme do pekáče, kolem nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky formy. Cheesecake vložíme do trouby, jejíž teplotu jsme snížili na 160 °C. Borůvkový cheesecake pečeme 60 minut a poté ho necháme v troubě postupně chladnout, aby nám příliš nepopraskal. Poté cheesecake chladíme přes noc v lednici
Dobře vychlazený cheesecake vyjmeme z formy a ostrým nožem, který si namáčíme do vlažné vody, nakrájíme na trojúhelníčky
Borůvkový cheesecake na dezertním talířku dozdobíme lístkem máty nebo meduňky a ihned podáváme.