Jemný houskový knedlík recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
4 ks vejce
500 ml mléko
200 g žemle
500 g hrubá mouka
80 g rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku. Zalijeme ji mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se lžičkou soli. Směs mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladké řidší těsto a začnou se v něm dělat puchýřky. Žemle nakrájíme na menší kostky, nasypeme na těsto a přelijeme vychladlým rozpuštěným máslem. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu stát

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do odpočinutého těsta zamícháme žemle spolu s ušlehaným sněhem

  3. Připravíme si čistou utěrku nebo látkový ubrousek. Namočíme ho a důkladně vyždímáme. Těsto nalijeme na ubrousek a ten pevně zarolujeme tak, aby vznikla šiška. Na každém konci ubrousek dvakrát zavážeme. První zavázání provedeme co nejtěsněji u těsta, druhé pak asi o centimetr dále

  4. Knedlík vložíme do vroucí osolené vody v dostatečně velkém a hlubokém hrnci a vaříme 1 hodinu. Knedlík můžeme také provázky přivázat k měchačce položené přes hrnec, aby se samovolně neotáčel. Po půl hodině rozvážeme provázky blíže u těsta (knedlík varem nabývá) a šišku otočíme. Hotový knedlík opatrně vybalíme z ubrousku a nakrájíme na plátky

  5. Jemný houskový knedlík podáváme k oblíbenému masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!