Jemný houskový knedlík recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 4 ks vejce 500 ml mléko 200 g žemle 500 g hrubá mouka 80 g rozpuštěné máslo
Postup Jemný houskový knedlík
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku. Zalijeme ji mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se lžičkou soli. Směs mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladké řidší těsto a začnou se v něm dělat puchýřky. Žemle nakrájíme na menší kostky, nasypeme na těsto a přelijeme vychladlým rozpuštěným máslem. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu stát
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do odpočinutého těsta zamícháme žemle spolu s ušlehaným sněhem
Připravíme si čistou utěrku nebo látkový ubrousek. Namočíme ho a důkladně vyždímáme. Těsto nalijeme na ubrousek a ten pevně zarolujeme tak, aby vznikla šiška. Na každém konci ubrousek dvakrát zavážeme. První zavázání provedeme co nejtěsněji u těsta, druhé pak asi o centimetr dále
Knedlík vložíme do vroucí osolené vody v dostatečně velkém a hlubokém hrnci a vaříme 1 hodinu. Knedlík můžeme také provázky přivázat k měchačce položené přes hrnec, aby se samovolně neotáčel. Po půl hodině rozvážeme provázky blíže u těsta (knedlík varem nabývá) a šišku otočíme. Hotový knedlík opatrně vybalíme z ubrousku a nakrájíme na plátky
Jemný houskový knedlík podáváme k oblíbenému masu.