Jemný koláč se slaninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 250 g slanina 3 ks vejce 1 ks cibule 300 ml smetana 100 g pórek podle chuti sůl muškátový oříšek mletý černý pepř těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 130 g máslo 3 lžíce mléko 250 g hladká mouka
Postup Jemný koláč se slaninou recept
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy nastrouháme nebo nařežeme na malé kousky studené máslo. Přidáme prosetou mouku, kterou propracujeme s máslem, přidáme vejce a studené mléko. Ze surovin zpracujeme rychle těsto. Z těsta vytvoříme bochník, který necháme alespoň hodinu v lednici.
Po hodině těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském vále na kulatý plát o průměru asi 31 - 32 cm. Těsto uložíme do pečícím papírem vyložené nebo tukem vymazané kulaté formy o průměru 28 cm. Dobře uhladíme a zbytek těsta odřízneme. Těsto jemně propícháme vidličkou. Formu vložíme zatím do lednice.
Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a pórek oloupeme a nasekáme nadrobno. Na olivovém oleji orestujeme cibuli s pórkem dozlatova a přidáme slaninu. Restujeme společně pár minut. Slaninovou směs rozdělíme rovnoměrně do formy s těstem. Vejce rozmícháme se smetanou, trochou soli, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí stejnoměrně zalijeme slaninovou směs.
Koláč se slaninou vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 35 - 45 minut.
Jemný koláč se slaninou po 10 minutách odstraníme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.