Jemný koláč se slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
250 g slanina
3 ks vejce
1 ks cibule
300 ml smetana
100 g pórek
podle chuti
sůl
muškátový oříšek
mletý černý pepř
těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
130 g máslo
3 lžíce mléko
250 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy nastrouháme nebo nařežeme na malé kousky studené máslo. Přidáme prosetou mouku, kterou propracujeme s máslem, přidáme vejce a studené mléko. Ze surovin zpracujeme rychle těsto. Z těsta vytvoříme bochník, který necháme alespoň hodinu v lednici.

  2. Po hodině těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském vále na kulatý plát o průměru asi 31 - 32 cm. Těsto uložíme do pečícím papírem vyložené nebo tukem vymazané kulaté formy o průměru 28 cm. Dobře uhladíme a zbytek těsta odřízneme. Těsto jemně propícháme vidličkou. Formu vložíme zatím do lednice.

  3. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a pórek oloupeme a nasekáme nadrobno. Na olivovém oleji orestujeme cibuli s pórkem dozlatova a přidáme slaninu. Restujeme společně pár minut. Slaninovou směs rozdělíme rovnoměrně do formy s těstem. Vejce rozmícháme se smetanou, trochou soli, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí stejnoměrně zalijeme slaninovou směs.

  4. Koláč se slaninou vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 35 - 45 minut.

  5. Jemný koláč se slaninou po 10 minutách odstraníme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!