Jemný meruňkový koláč s drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 130 g máslo máslo 1 balíček prášek do pečiva meruňky 1 hrnek cukr krupice cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra hrubá mouka 2 hrnky polohrubá mouka 1/2 kelímku smetana ke šlehání hrubá mouka na vysypání 1 kelímek smetana na vaření máslo na vymazání
Postup Jemný meruňkový koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku s práškem do pečiva, obě smetany, nastrouhanou citronovou kůru a těsto dobře promícháme, aby v něm nebyly hrudky. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme
Z másla, mouky a cukru pomocí prstů připravíme drobenku. Množství si nakombinujeme podle chuti, my máme rádi drobenku máslovější, takže přidáváme více másla
Těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe meruňkami a zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut (záleží na troubě)
Jemný meruňkový koláč můžeme podávat ještě vlažný. Je opravdu jemný a my na něj doma nedáme dopustit.