Jemný meruňkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
130 g máslo
máslo
1 balíček prášek do pečiva
meruňky
1 hrnek cukr krupice
cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
hrubá mouka
2 hrnky polohrubá mouka
1/2 kelímku smetana ke šlehání
hrubá mouka na vysypání
1 kelímek smetana na vaření
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku s práškem do pečiva, obě smetany, nastrouhanou citronovou kůru a těsto dobře promícháme, aby v něm nebyly hrudky. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh

  2. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme

  3. Z másla, mouky a cukru pomocí prstů připravíme drobenku. Množství si nakombinujeme podle chuti, my máme rádi drobenku máslovější, takže přidáváme více másla

  4. Těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe meruňkami a zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut (záleží na troubě)

  5. Jemný meruňkový koláč můžeme podávat ještě vlažný. Je opravdu jemný a my na něj doma nedáme dopustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!