Kaldoun recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 125 g máslo 1 kg strouhanka petrželka 150 g hladká mouka 0.5 ks muškátový oříšek muškátový květ 1 kg jakékoliv drůbeží kosti a kůže (kuře, husa, krůta, kachna) 1 kg srdíčka a žaludky z téže drůbeže 500 g krky
Postup Kaldoun recept
Postup přípravy receptu
-
Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.
Připravíme si knedlíčky.
Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.
Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.
Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru.
Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.
V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.
Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.