Kaldoun recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
125 g máslo
1 kg strouhanka
petrželka
150 g hladká mouka
0.5 ks muškátový oříšek
muškátový květ
1 kg jakékoliv drůbeží kosti a kůže (kuře, husa, krůta, kachna)
1 kg srdíčka a žaludky z téže drůbeže
500 g krky

Postup přípravy receptu

  1. Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.

  2. Připravíme si knedlíčky.

  3. Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.

  4. Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.

  5. Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru.

  6. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.

  7. V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.

  8. Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!