Španělský dort recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

2 ks žloutek
500 ml mléko
4 lžíce voda
1 ks citron
máta
180 g cukr krupice
rybíz
2 ks velké vejce
1 ks vanilkový lusk
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Stěny formy na nákypy o objemu 1,2 litru vytřeme máslem. Vodu a 80 g cukru zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Do sirupu přidáme několik kapek citronové šťávy z citronu a nalijeme ho na dno formy

  2. Do čistého rendlíku nalijeme mléko. Vanilkový lusk podélně nařízneme a dáme do mléka. Přivedeme k varu, rendlík odstavíme, do mléka nasypeme zbývající cukr a mícháme, dokud se nerozpustí

  3. Vejce a žloutky šleháme v míse. Z mléka odstraníme vanilku a mléko pak všleháme do vaječné pěny. Směs přecedíme a nalijeme do formy na nákypy

  4. Formu odstavíme do pekáče s vodou sahající do dvou třetin výšky formy

  5. Pečeme 75 - 90 minut v troubě předehřáté na 160°C. Špičkou nože vyzkoušíme, zda je dort hotový - hmota se nesmí na nůž přichytit. Dort necháme vychladnout a uložíme nejméně na 24 hodin do chladničky

  6. Dort uvolníme nožem od stěn formy. Na formu položíme talíř a dort na něj vyklopíme. Ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme

  7. Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!