Karamelový dezert recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 170 g cukr 4 ks vejce 100 ml mléko 1 balíček vanilkový cukr 250 ml smetana ke šlehání 4 lžíce horká voda
Postup Karamelový dezert
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme 3 zapékací mističky o obsahu 250 ml a hlubší pekáč s vodou, která bude od dna dosahovat výšky 2,5 cm. V míse rozšleháme vejce
Oba cukry vložíme do rendlíku a zahříváme při střední teplotě plotýnky. Přibližně po 5 minutách se cukr začne rozpouštět. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota jantarové barvy. Potom ihned plotýnku vypneme a do karamelu přidáme 3 - 4 lžíce vařící vody. Stále pilně mícháme, dokud se všechny vzniklé hrudky nerozpustí
Potom lžíci karamelu vlijeme do mističky a krouživým pohybem ho do jedné třetiny rozlijeme po stěně. Takto připravíme všechny tři misky. Pracujeme postupně. Krém na stěnách rychle tuhne
Zbývající karamel opět postavíme na středně teplou plotýnku, zalijeme smetanou a mlékem a pilně mícháme, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Nesmí se vařit. Potom tekutou směs odstavíme a vlažnou směs karamelu se smetanou vyšleháme s vejci a rozdělíme do připravených misek
Troubu předehřejeme na 140 °C. Mističky vložíme do vodní lázně a v troubě zahříváme přibližně 75 minut, dokud nevznikne na povrchu zlatavá krustička
Vychladlé mističky necháme v chladničce přes noc ztuhnout
Před podáváním opatrně ostrým nožem uvolníme okraje karamelu, na misku položíme dezertní talířek a vše obrátíme
Vyklopený smetanový dezert bude krásně přelitý karamelem. Karamelový dezert podáváme ke kávě nebo čaji.