Koblížky s makovou náplní recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 60 g cukr 2 ks vejce 60 g máslo 3 ks žloutek 120 ml mléko 40 g droždí 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 500 g polohrubá mouka 1 lžíce citronový likér náplň 130 g cukr 120 g strouhanka 40 ml rum 160 ml mléko 1 špetka mletá skořice 250 g mletý mák podle potřeby olej na smažení
Postup Koblížky s makovou náplní recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí, posypeme lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme se špetkou soli.
Vejce, žloutek, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, likér a rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Do těsta za stálého míchání přisypeme prosetou mouku, přidáme kvásek a vše vypracujeme do hladkého těsta. Vypracované těsto přikryjeme a necháme kynout alespoň 30 minut.Těsto musí zdvojnásobit objem.
Těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském válu a vykrajujeme z něj obrácenou sklenkou asi 40 menších koleček. Z koleček vypracujeme naolejovanýma rukama malé kuličky a dlaněmi je jemně připlácneme. Takto je necháme přikryté na dalších 20 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko, cukr, vanilku, skořici, mák a oslazenou strouhanku uvedeme k varu. Provaříme a po odstavení přidáme rum. Ten nemusí být.
V připraveném oleji smažíme vykynuté koblihy z obou stran pěkně dozlatova. Ihned je dáváme na papírový ubrousek odsát přebytečný olej. Hotové koblihy necháme vychladnout. Makovou směs vložíme do cukrářského sáčku a koblihy můžeme naplnit.
Koblížky s makovou náplní posypeme mákem a skořicovým nebo moučkovým cukrem. Takto připravené koblížky s makovou náplní můžeme podávat.