Koblížky s makovou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
60 g cukr
2 ks vejce
60 g máslo
3 ks žloutek
120 ml mléko
40 g droždí
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
500 g polohrubá mouka
1 lžíce citronový likér
náplň
130 g cukr
120 g strouhanka
40 ml rum
160 ml mléko
1 špetka mletá skořice
250 g mletý mák
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí, posypeme lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme se špetkou soli.

  2. Vejce, žloutek, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, likér a rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Do těsta za stálého míchání přisypeme prosetou mouku, přidáme kvásek a vše vypracujeme do hladkého těsta. Vypracované těsto přikryjeme a necháme kynout alespoň 30 minut.Těsto musí zdvojnásobit objem.

  3. Těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském válu a vykrajujeme z něj obrácenou sklenkou asi 40 menších koleček. Z koleček vypracujeme naolejovanýma rukama malé kuličky a dlaněmi je jemně připlácneme. Takto je necháme přikryté na dalších 20 minut kynout.

  4. Mezitím si připravíme náplň. Mléko, cukr, vanilku, skořici, mák a oslazenou strouhanku uvedeme k varu. Provaříme a po odstavení přidáme rum. Ten nemusí být.

  5. V připraveném oleji smažíme vykynuté koblihy z obou stran pěkně dozlatova. Ihned je dáváme na papírový ubrousek odsát přebytečný olej. Hotové koblihy necháme vychladnout. Makovou směs vložíme do cukrářského sáčku a koblihy můžeme naplnit.

  6. Koblížky s makovou náplní posypeme mákem a skořicovým nebo moučkovým cukrem. Takto připravené koblížky s makovou náplní můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!