Koláč babičky Fanynky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
120 g máslo
1 lžíce rum
3 ks žloutek
3 dl mléko
30 g droždí
600 g hrubá mouka
náplň 3
2 ks vejce
40 g máslo
250 g tvaroh
50 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
náplň 2
1 dl mléko
30 g cukr moučka
180 g vlašské ořechy
náplň
1 dl mléko
80 g cukr moučka
150 g mletý mák
náplň 1
1 ks citron
200 g švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Zaděláme těsto, ale nenecháme ho kynout.

  2. Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme na 4 větší a 1 menší část, kterou použijeme na mřížkování koláče.

  3. Připravíme si náplně. Na první náplň si vymačkáme šťávu asi z poloviny středně velkého citronu a smícháme s povidly. Na druhou náplň budeme potřebovat namleté ořechy, které osladíme a spaříme horkým mlékem.

  4. Třetí náplň si připravíme jako klasický tvarohový krém. Vymícháme tvaroh, cukr, máslo, mléko i vejce. Poslední náplň připravíme z máku, mléka, moučkového cukru. Můžeme přimíchat i cukr vanilkový.

  5. Do vymaštěného pekáčku položíme první plát těsta a potřeme povidlovou náplní. Přeložíme druhým plátem těsta a potřeme druhou náplní z vlašských ořechů. Stejně pokračujeme i s třetím a čtvrtým plátem těsta. Střídavě prokládáme náplněmi - zbývá nám tvarohová a maková.

  6. Nakonec z menší odložené části těsta vyválíme válečky, ze kterých uděláme proužky. Tyto proužky položíme navrch koláče do tvaru mřížky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!