Koláč babičky Fanynky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 120 g máslo 1 lžíce rum 3 ks žloutek 3 dl mléko 30 g droždí 600 g hrubá mouka náplň 3 2 ks vejce 40 g máslo 250 g tvaroh 50 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr náplň 2 1 dl mléko 30 g cukr moučka 180 g vlašské ořechy náplň 1 dl mléko 80 g cukr moučka 150 g mletý mák náplň 1 1 ks citron 200 g švestková povidla
Postup Koláč babičky Fanynky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Zaděláme těsto, ale nenecháme ho kynout.
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme na 4 větší a 1 menší část, kterou použijeme na mřížkování koláče.
Připravíme si náplně. Na první náplň si vymačkáme šťávu asi z poloviny středně velkého citronu a smícháme s povidly. Na druhou náplň budeme potřebovat namleté ořechy, které osladíme a spaříme horkým mlékem.
Třetí náplň si připravíme jako klasický tvarohový krém. Vymícháme tvaroh, cukr, máslo, mléko i vejce. Poslední náplň připravíme z máku, mléka, moučkového cukru. Můžeme přimíchat i cukr vanilkový.
Do vymaštěného pekáčku položíme první plát těsta a potřeme povidlovou náplní. Přeložíme druhým plátem těsta a potřeme druhou náplní z vlašských ořechů. Stejně pokračujeme i s třetím a čtvrtým plátem těsta. Střídavě prokládáme náplněmi - zbývá nám tvarohová a maková.
Nakonec z menší odložené části těsta vyválíme válečky, ze kterých uděláme proužky. Tyto proužky položíme navrch koláče do tvaru mřížky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.