Telecí roláda s nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 100 ml vývar 3 ks vejce 2 - 3 lžíce máslo strouhanka 1 hrst petrželka 150 g šunka 50 g šunka 200 ml mléko 3 ks žemle muškátový květ 2 - 3 ks jarní cibulka mletý černý pepř 1000 g telecí kýta
Postup Telecí roláda s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso omyjeme, osušíme a podélně nakrojíme tak, aby vznikl obdélníkový plát, který tence rozklepeme, potřeme olejem, osolíme a necháme v chladu odpočinout
Mezitím si připravíme nádivku. Žemle nakrájíme na jemné kostičky a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme celá vejce, přidáme sůl, pepř a muškátový květ. Hlavičky jarní cibulky nakrájíme kolečka a petrželovou nať jemně usekáme. 50 g šunky nakrájíme nadrobno. Na másle krátce orestujeme nakrájenou cibulku se šunkou a tuto směs promícháme s nakrájeným pečivem. Pak vše zalijeme mlékem s vejci a necháme tekutinu zcela vsáknout do žemle. Z takto připravené směsi vypracujeme nádivku, kterou ochutíme bylinkami a podle potřeby zahustíme strouhankou
Na plát masa rozložíme plátky šunky, navrstvíme připravenou nádivku, vše svineme v roládu, kterou upevníme jehlami nebo nití. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C doměkka. Během pečení telecí roládu podle potřeby podléváme vývarem
Telecí roládu s nádivkou nakrájíme na plátky a podáváme s dušenou zeleninou a bramborovou kaší.