Koláč s jablkovo-ořechovou náplní recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

60 g cukr
100 g máslo
1 ks žloutek
300 ml mléko
500 g jablko
3 ks bílek
1 lžíce prášek do pečiva
50 g cukr krupice
80 g cukr moučka
200 g hladká mouka
200 ml smetana ke šlehání
120 g vlašské ořechy
1 balíček vanilkový pudink

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, moučkový cukr a žloutek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme tenký plát, kterým vyložíme dortovou formu o průměru 26 cm tak, aby okraje formy byly pokryté do výše asi 4 cm. Formu s těstem uložíme do lednice

  2. Připravíme si jablkovo-ořechovou náplň. Oloupaná a jádřinců zbavená zelená jablka vložíme do kastrůlku, polijeme malým množstvím vody a zvolna podusíme doměkka. Vychladlá jablka rozmixujeme na hladké pyré, které zahustíme strouhanými vlašskými ořechy. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zvolna promícháme s jablkovo-ořechovou směsí

  3. Jablkovo-ořechovou náplň navršíme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a koláč ještě asi 15 minut dopékáme

  4. Připravíme si krém. Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který po výchladnutí rozšleháme dohladka. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha a postupně do ní zapracujeme pudink

  5. Krém naneseme na vychladlý koláč, ozdobíme podle vlastní fantazie jablky, ořechy a cukrovím a necháme v chladu několik hodin ztuhnout. ¨

  6. Koláč s jablkovo ořechovou náplní a smetanovým krémem nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!