Koláč s jablkovo-ořechovou náplní recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 60 g cukr 100 g máslo 1 ks žloutek 300 ml mléko 500 g jablko 3 ks bílek 1 lžíce prášek do pečiva 50 g cukr krupice 80 g cukr moučka 200 g hladká mouka 200 ml smetana ke šlehání 120 g vlašské ořechy 1 balíček vanilkový pudink
Postup Koláč s jablkovo-ořechovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, moučkový cukr a žloutek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme tenký plát, kterým vyložíme dortovou formu o průměru 26 cm tak, aby okraje formy byly pokryté do výše asi 4 cm. Formu s těstem uložíme do lednice
Připravíme si jablkovo-ořechovou náplň. Oloupaná a jádřinců zbavená zelená jablka vložíme do kastrůlku, polijeme malým množstvím vody a zvolna podusíme doměkka. Vychladlá jablka rozmixujeme na hladké pyré, které zahustíme strouhanými vlašskými ořechy. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zvolna promícháme s jablkovo-ořechovou směsí
Jablkovo-ořechovou náplň navršíme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a koláč ještě asi 15 minut dopékáme
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který po výchladnutí rozšleháme dohladka. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha a postupně do ní zapracujeme pudink
Krém naneseme na vychladlý koláč, ozdobíme podle vlastní fantazie jablky, ořechy a cukrovím a necháme v chladu několik hodin ztuhnout. ¨
Koláč s jablkovo ořechovou náplní a smetanovým krémem nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.