Koláč s jahodami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce olej 4 ks vejce 0.3 lžičky prášek do pečiva 130 g cukr moučka 150 g polohrubá mouka 1 lžíce horká voda na ozdobu 500 g jahody 2 snítky máta 2 lžíce mandlové lupínky krém 80 g cukr moučka 1 ks vanilkový cukr 250 g měkký tvaroh 120 g maslo
Postup Koláč s jahodami recept
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme se 2 lžícemi cukru v tuhý sníh. Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a za stálého šlehání k nim postupně přidáváme olej a lžíci horké vody. Šleháme důkladně, až vznikne hustá pěna. Pak postupně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh. Máslo necháme změknout.
Plech vymažeme tukem a vysypeme ho moukou. Těsto nalijeme na plech a rozetřeme. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme ho dorůžova. Upečenou placku necháme na plechu vychladnout.
Mezitím z másla, tvarohu, moučkového a vanilkového cukru ušleháme hladký krém. Vychladlý korpus krémem potřeme a necháme minimálně 30 minut ztuhnout v lednici.
Jahody a mátu omyjeme. Jahody podélně překrojíme na širší plátky a urovnáme na připravený ztuhlý koláč. Mírně je přitiskneme. Nakonec je ozdobíme plátky mandlí a lístky máty.
Vychlazený koláč podáváme.