Koláč s jahodami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce olej
4 ks vejce
0.3 lžičky prášek do pečiva
130 g cukr moučka
150 g polohrubá mouka
1 lžíce horká voda
na ozdobu
500 g jahody
2 snítky máta
2 lžíce mandlové lupínky
krém
80 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
250 g měkký tvaroh
120 g maslo

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme se 2 lžícemi cukru v tuhý sníh. Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a za stálého šlehání k nim postupně přidáváme olej a lžíci horké vody. Šleháme důkladně, až vznikne hustá pěna. Pak postupně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh. Máslo necháme změknout.

  2. Plech vymažeme tukem a vysypeme ho moukou. Těsto nalijeme na plech a rozetřeme. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme ho dorůžova. Upečenou placku necháme na plechu vychladnout.

  3. Mezitím z másla, tvarohu, moučkového a vanilkového cukru ušleháme hladký krém. Vychladlý korpus krémem potřeme a necháme minimálně 30 minut ztuhnout v lednici.

  4. Jahody a mátu omyjeme. Jahody podélně překrojíme na širší plátky a urovnáme na připravený ztuhlý koláč. Mírně je přitiskneme. Nakonec je ozdobíme plátky mandlí a lístky máty.

  5. Vychlazený koláč podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!