Koňaková bábovka od Běty recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks vejce 125 kg solamyl 150 g cukr moučka 0.3 l slunečnicový olej 2 balíčky vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 125 kg polohrubá mouka 2 lžíce citronová šťáva 1 balíček kypřící prášek do pečiva 0.3 l vaječný koňak
Postup Koňaková bábovka od Běty recept
Postup přípravy receptu
-
Formu na bábovkou vymažeme olejem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme a postupně přidáváme vanilkový cukr. Žloutky, cukr, druhý vanilkový cukr, citronovou šťávu a kůru vyšleháme do zhoustnutí. Pak tence vlijeme koňak nebo griotku, ovšem za stálého šlehání na 1. stupeň. Pomalu vlijeme oleji. Stranou smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Vše lehce vmícháme do krémové hmoty. Nakonec vmícháme cukrový sníh.
Těsto na koňakovou bábovku rovnoměrně rozlijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova. Pečeme podle zkušenosti a zkoušíme špejlí, jestli je bábovka upečená.
Upečenou koňakovou bábovku od Běty necháme vychladnout, vyklepneme a můžeme se do ní pustit.