Koprový krém s bramborovou sedlinou recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
sůl
1 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce ocet
300 ml mléko
80 g hladká mouka
100 ml zakysaná smetana
muškátový květ
400 ml zeleninový vývar
200 ml smetana ke šlehání
4 ks vejce natvrdo
mletý černý pepř
máslo na vymazání
1 svazeček čerstvý kopr
250 g ve slupce vařené brambory

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a vše restujeme asi 5 minut. Přilijeme vývar a mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vložíme asi 1/3 nasekaného kopru a vaříme asi 15 minut. V kastrůlku rozvaříme 2 lžíce vývaru s octem a cukrem a následně přilijeme do základu omáčky a vše ještě 5 minut povaříme. Nakonec do omáčky vmícháme zbývající kopr a smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem

  2. Připravíme si bramborovou sedlinou. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme najemno a promícháme se zakysanou smetanou a vejcem. Směs ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Mističky vytřeme máslem, naplníme bramborovou směsí a ve vodní lázni zapékáme v předehříté troubě při 170 °C asi 15 - 20 minut

  3. Bramborovou sedlinu vyklopíme z misek do středu talíře, přelijeme koprovou omáčkou, ozdobíme vařeným vejcem a ihned podáváme

  4. Koprový krém s bramborovou sedlinou můžeme servírovat místo polévky a jako teplý předkrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!