Koprový krém s bramborovou sedlinou recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr sůl 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce ocet 300 ml mléko 80 g hladká mouka 100 ml zakysaná smetana muškátový květ 400 ml zeleninový vývar 200 ml smetana ke šlehání 4 ks vejce natvrdo mletý černý pepř máslo na vymazání 1 svazeček čerstvý kopr 250 g ve slupce vařené brambory
Postup Koprový krém s bramborovou sedlinou
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a vše restujeme asi 5 minut. Přilijeme vývar a mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vložíme asi 1/3 nasekaného kopru a vaříme asi 15 minut. V kastrůlku rozvaříme 2 lžíce vývaru s octem a cukrem a následně přilijeme do základu omáčky a vše ještě 5 minut povaříme. Nakonec do omáčky vmícháme zbývající kopr a smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem
Připravíme si bramborovou sedlinou. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme najemno a promícháme se zakysanou smetanou a vejcem. Směs ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Mističky vytřeme máslem, naplníme bramborovou směsí a ve vodní lázni zapékáme v předehříté troubě při 170 °C asi 15 - 20 minut
Bramborovou sedlinu vyklopíme z misek do středu talíře, přelijeme koprovou omáčkou, ozdobíme vařeným vejcem a ihned podáváme
Koprový krém s bramborovou sedlinou můžeme servírovat místo polévky a jako teplý předkrm.