Babiččin dvoubarevný závin recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 ml olej 50 ml olej 1 špetka sůl 1 špetka sůl 1 lžíce kakao 175 ml mléko 175 ml mléko 21 g droždí 21 g droždí 2 lžičky cukr krupice 2 lžičky cukr krupice 300 g polohrubá mouka 300 g polohrubá mouka olej na vymazání
Postup Babiččin dvoubarevný závin
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto. Nejprve necháme vzejít kvásek, potom vypracujeme těsto
Obě dvě těsta rozdělíme na půlku a vyválíme stejné pláty o šířce asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a položíme na olejem vymazaný plech
U druhého závinu budeme postupovat naopak. Na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Položíme opět na vymazaný plech
Oba záviny necháme hodinu kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Po hodině kynutí propícháme záviny několikrát párátkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby
Dvoubarevné záviny můžeme použít místo vánočky nebo chleba, je možné je potřít máslem. Pokud ještě teplé záviny pocukrujeme moučkovým cukrem, budou sladké ke kávě či čaji.