Babiččin dvoubarevný závin recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 ml olej
50 ml olej
1 špetka sůl
1 špetka sůl
1 lžíce kakao
175 ml mléko
175 ml mléko
21 g droždí
21 g droždí
2 lžičky cukr krupice
2 lžičky cukr krupice
300 g polohrubá mouka
300 g polohrubá mouka
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto. Nejprve necháme vzejít kvásek, potom vypracujeme těsto

  2. Obě dvě těsta rozdělíme na půlku a vyválíme stejné pláty o šířce asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a položíme na olejem vymazaný plech

  3. U druhého závinu budeme postupovat naopak. Na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Položíme opět na vymazaný plech

  4. Oba záviny necháme hodinu kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Po hodině kynutí propícháme záviny několikrát párátkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby

  5. Dvoubarevné záviny můžeme použít místo vánočky nebo chleba, je možné je potřít máslem. Pokud ještě teplé záviny pocukrujeme moučkovým cukrem, budou sladké ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!