Kořeněné masové kuličky na zelenině recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 50 g máslo 3 ks rajčata 100 g brambory 1 ks cibule 1 ks cibule voda 2 lžíce olivový olej 0,5 lžiček mletá skořice 0,5 lžiček mletá skořice 500 g mleté hovězí maso 1 ks červená kapie 1 svazek petrželová nať 150 ml rajčatová šťáva 0,5 lžiček mletý římský kmín 2 ks mladá cuketa 5 lístků čerstvá máta 6 kuliček celý černý pepř 300 g zelené fazolky 1 špetka cayenský pepř 1 svazeček čerstvá petrželová nať 3 kuličky celé nové koření
Postup Kořeněné masové kuličky na zelenině
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mleté hovězí maso, přidáme na jemno pokrájenou cibuli, čerstvě posekanou petrželovou nať, několik posekaných listů čerstvé máty, osolíme, okořeníme mletým římským kmínem, mletou skořicí a špetkou cayenského koření. Všechno spolu dobře promícháme a necháme volně odpočívat
Zatím pokrájíme očištěnou cibuli nadrobno, umytou čerstvou kapii pokrájíme na malé kousky, omytou mladou cuketu pokrájíme na kolečka, čerstvé zelené fazolky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Můžeme použit i mražené fazole, které ve studené vodě rozmrazíme. Čerstvá rajčata nařežeme na jednom konci nožem do kříže, potom dáme na několik sekund do vroucí vody, následně do studené, oloupeme a pokrájíme nadrobno
Brambory oloupeme. pokrájíme na malé kostky a dáme do studené vody. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Z masové hmoty rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a dáme na talíř
V hrnci rozehřejeme olej s máslem a vložíme masové kuličky, které opečeme z každé strany, přidáme cibuli a orestujeme do sklovita, dále přidáme rajčatovou šťávu, celý černý pepř, celé nové koření a krátce orestujeme,
Poté přihodíme nakrájenou kapii, cuketu, scezené brambory, oloupaná rajčata, restujeme několik minut, podlijeme vodou, osolíme, okořeníme mletou skořicí a povaříme asi 10 minut. Následně přihodíme zelené fazole, občas opatrně promícháme a povaříme všechno spolu ještě asi 5 minut. Na závěr posypeme čerstvou petrželovou natí
Kořeněné masové kuličky na zelenině nabereme na talíř a servírujeme bez přílohy, případně s čerstvým domácím pečivem. Jde o velmi chutné, voňavé, lehce pikantní a osvěžující jídlo s arabským kořením a lehkou omáčkou
Pokud neznáte chuť mleté skořice v jídlech naslano, nebojte se jí, budete příjemně překvapeni, jak vynikající je právě v takovýchto jídlech. Uvidíte, že ji budete zbožňovat a používat i na přípravu jiných slaných pokrmů.