Kořeněné masové kuličky na zelenině recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
50 g máslo
3 ks rajčata
100 g brambory
1 ks cibule
1 ks cibule
voda
2 lžíce olivový olej
0,5 lžiček mletá skořice
0,5 lžiček mletá skořice
500 g mleté hovězí maso
1 ks červená kapie
1 svazek petrželová nať
150 ml rajčatová šťáva
0,5 lžiček mletý římský kmín
2 ks mladá cuketa
5 lístků čerstvá máta
6 kuliček celý černý pepř
300 g zelené fazolky
1 špetka cayenský pepř
1 svazeček čerstvá petrželová nať
3 kuličky celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mleté hovězí maso, přidáme na jemno pokrájenou cibuli, čerstvě posekanou petrželovou nať, několik posekaných listů čerstvé máty, osolíme, okořeníme mletým římským kmínem, mletou skořicí a špetkou cayenského koření. Všechno spolu dobře promícháme a necháme volně odpočívat

  2. Zatím pokrájíme očištěnou cibuli nadrobno, umytou čerstvou kapii pokrájíme na malé kousky, omytou mladou cuketu pokrájíme na kolečka, čerstvé zelené fazolky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Můžeme použit i mražené fazole, které ve studené vodě rozmrazíme. Čerstvá rajčata nařežeme na jednom konci nožem do kříže, potom dáme na několik sekund do vroucí vody, následně do studené, oloupeme a pokrájíme nadrobno

  3. Brambory oloupeme. pokrájíme na malé kostky a dáme do studené vody. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Z masové hmoty rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a dáme na talíř

  4. V hrnci rozehřejeme olej s máslem a vložíme masové kuličky, které opečeme z každé strany, přidáme cibuli a orestujeme do sklovita, dále přidáme rajčatovou šťávu, celý černý pepř, celé nové koření a krátce orestujeme,

  5. Poté přihodíme nakrájenou kapii, cuketu, scezené brambory, oloupaná rajčata, restujeme několik minut, podlijeme vodou, osolíme, okořeníme mletou skořicí a povaříme asi 10 minut. Následně přihodíme zelené fazole, občas opatrně promícháme a povaříme všechno spolu ještě asi 5 minut. Na závěr posypeme čerstvou petrželovou natí

  6. Kořeněné masové kuličky na zelenině nabereme na talíř a servírujeme bez přílohy, případně s čerstvým domácím pečivem. Jde o velmi chutné, voňavé, lehce pikantní a osvěžující jídlo s arabským kořením a lehkou omáčkou

  7. Pokud neznáte chuť mleté skořice v jídlech naslano, nebojte se jí, budete příjemně překvapeni, jak vynikající je právě v takovýchto jídlech. Uvidíte, že ji budete zbožňovat a používat i na přípravu jiných slaných pokrmů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!