Kořeněné sušenky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 250 g máslo 1 ks citron 200 g cukr moučka 500 g hladká mouka 150 g mandlové lupínky 2 špetky jedlá soda 100 g mleté mandle 1 balíček perníkové koření
Postup Kořeněné sušenky recept
Postup přípravy receptu
-
Citron spaříme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Máslo nakrájíme na malé kousky a společně s cukrem utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce, citronovou kůru, koření a sůl. Mezitím si rozpustíme jedlou sodu v 1 - 2 lžičkách vlažné vody. Přidáme ji do máslové hmoty a společně s moukou a mletými mandlemi vypracujeme hladké těsto, které zabalíme a necháme asi hodinu v chladu uležet.
Těsto rovnoměrně vyválíme na pomoučeném vále do síly 3 až 4 mm. Posypeme je polovinou mandlových lupínků, které lehce přejedeme válečkem a tím je do těsta mírně vtlačíme. Formičkami vykrajujeme potřebné tvary - kolečka, hvězdičky, měsíčky, srdíčka. Zbytky těsta znovu uhněteme, vyválím, posypeme lupínky a vykrajujeme další tvary. Postup opakujeme do spotřebování těsta.
Troubu předehřejeme na 200°C. Na plech vyložený pečícím papírem pokládáme jednotlivé sušenky mandlovou stranou dolů. Pečeme 12 minut.
Upečené kořeněné sušenky necháme vychladnout.