Kořeněné vepřové hamburgery s jablkem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl máslo 1 ks jablko 1/2 ks ledový salát 1 lžička celý černý pepř 1 hrst čerstvá šalvěj 1 lžička celý bílý pepř 6 ks hamburgerová houska 600 g vepřová krkovice bez kosti 2 - 3 lžíce čerstvá strouhanka 1 lžíce kuličky koriandru hrubozrnná anglická hořčice
Postup Kořeněné vepřové hamburgery s jablkem
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na kousky a umeleme. Oloupané a jádřince zbavené menší jablko nakrájíme na kostičky a čerstvou šalvěj jemně nasekáme. Na horké pánvi za stálého míchání upražíme kuličky koriandru, černého a bílého pepře. Jakmile začnou "praskat" a uvolní svoji vůni, přendáme je do hmoždíře a ještě teplé rozdrtíme. V míse promícháme maso s jablkem, nasekanou šalvějí, rozdrceným kořením a čerstvou bílou strouhankou. Směs osolíme, důkladně prohněteme a necháme asi 30 minut odležet v chladu
Odleženou masovou směs opět důkladně prohněteme a mokrýma rukama tvoříme placičky vysoké asi 1,5 - 2 cm o průměru velikosti žemle. Placičky klademe na rozpálený a olejem potřený gril a pečeme z jedné strany asi 2 - 3 minuty. Poté maso otočíme, na každý burger položíme plátek másla a zvolna dopečeme. Nakonec plátky ještě jednou krátce otočíme, aby nasákly z obou stran jemnou chuť másla
Hamburgerové housky rozkrojíme a potřeme tenkou vrstvou změklého másla. Housky ogrilujeme namazanou stranou dolů dozlatova. Salát očistíme a natrháme na kousky
Rozpečené poloviny hamburgerové housky poklademe listy salátu, na ně umístíme opečené maso, které potřeme hrubozrnnou hořčicí, přiklopíme druhou polovinou housky a ihned podáme. Pokud je pro někoho hrubozrnná hořčice moc ostrá, můžeme ji v poměru 1:1 zjemnit majonézou
Kořeněné vepřové hamburgery podáváme teplé jako svačinku, chuťovku nebo večeři.