Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 75 g máslo strouhanka 2 ks jablko 0,5 lžiček mletý badyán 2 lžíce třtinový cukr 1 ks těsto na tažený závin 1 ks tvarohová náplň do štrúdlu
Postup Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto a náplň. Těsto připravíme podle receptu: Těsto na tažený závin a náplň podle receptu: Tvarohová náplň do štrúdlu
Jahody očistíme, rozpůlíme a půlky ještě rozčtvrtíme. Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi je nastrouháme nahrubo. Jablka smícháme s badyánem a cukrem
Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou. Tu poklademe jablky. Na ty rozprostřeme tvarohovou náplní a tu poklademe jahodami. Podle chuti můžeme jahody lehce ocukrovat
Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Při rolování si hlídáme, kde máme spodní stranu se strouhankou. Ta by měla zůstat dole, protože nasákne přebytečnou tekutinu
Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem
Ještě teplý tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování. Zdobíme čerstvou mátou.