Kotlík polévky z řapíkatého celeru recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce máslo 2 kostky brambory 2 ks cibule 2 lžíce pažitka 6 šálků kuřecí vývar 300 g kysaná smetana 2 lžíce hladká mouka 250 g anglická slanina 3 lžíce petrželová nať 2 lžíce sušený tymián 4 svazky řapíkatý celer
Postup Kotlík polévky z řapíkatého celeru recept
Postup přípravy receptu
-
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Petrželovou nať a pažitku nasekáme nadrobno.
Slaninu s cibulí restujeme asi 5 minut na másle. Cibule by měla zůstat sklovitá. Potom přidáme tymián a nakrájený řapíkatý celer. Opět restujeme 5 minut na mírném ohni. Přidáme hladkou mouku, promícháme s ostatními ingrediencemi a zalijeme studeným kuřecím vývarem. Dále přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí brambor.
Polévku potom odstavíme z ohně a vmícháme kysanou smetanu a nasekanou petrželovou nať, ale nemusí být.Pokud je smetana krémovitá, rozředíme ji studenou vodou. Polévku vrátíme na oheň a bez varu zahříváme asi 2 minuty.
Kotlík polévky z řapíkatého celeru podáváme v miskách a zdobíme nasekanou pažitkou.