Králík na hořčici recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 200 ml vývar 50 g máslo 1 lžička tymián 1,2 kg králík 150 ml bílé víno 2 lžičky hladká mouka 150 g anglická slanina 1 lžíce dijonská hořčice 1 ks červená cibule čerstvá petrželka mletý černý pepř 200 ml smetana 12% 3 lžíce hrubozrnná hořčice
Postup Králík na hořčici
Postup přípravy receptu
-
Na recept můžeme použít naporcovaného celého králíka, nebo jen stehna či pouze hřbety. Cca 1,2 kg masa osolíme a opepříme. Ze tří polévkových lžic dobré hrubozrnné hořčice a 1 lžíce dijonské, 50 g nastrouhaného másla, lžičky tymiánu a velkého stroužku česneku vytvoříme pastu
Na dno pekáče či remosky vyskládáme velkou červenou cibuli, na ni položíme králičí porce promnuté s ochuceným máslem a přikryjeme plátky tučnější slaniny. Pečeme asi hodinu a co nejméně odkrýváme. Případně podlijeme jemným bílým vínem. Po 60 - 80 minutách vyjmeme maso i opečenou plátkovou slaninu. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme 1 - 2 lžičkami hladké mouky, naředíme vodou či vývarem a 15 minut povaříme. Nezapomeneme využít všechny přípečky - ty udělají omáčce chuť. Chceme-li omáčku hladší, můžeme nakonec rozmixovat. Nakonec zjemníme smetanou a zasypeme pokrájenou petrželkou
Příloha se ke králíkovi na hořčici hodí jakákoli, ideální jsou špecle či šťouchané brambory. Na talíři zdobíme opečenou slaninou.