Králík na hořčici recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
200 ml vývar
50 g máslo
1 lžička tymián
1,2 kg králík
150 ml bílé víno
2 lžičky hladká mouka
150 g anglická slanina
1 lžíce dijonská hořčice
1 ks červená cibule
čerstvá petrželka
mletý černý pepř
200 ml smetana 12%
3 lžíce hrubozrnná hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Na recept můžeme použít naporcovaného celého králíka, nebo jen stehna či pouze hřbety. Cca 1,2 kg masa osolíme a opepříme. Ze tří polévkových lžic dobré hrubozrnné hořčice a 1 lžíce dijonské, 50 g nastrouhaného másla, lžičky tymiánu a velkého stroužku česneku vytvoříme pastu

  2. Na dno pekáče či remosky vyskládáme velkou červenou cibuli, na ni položíme králičí porce promnuté s ochuceným máslem a přikryjeme plátky tučnější slaniny. Pečeme asi hodinu a co nejméně odkrýváme. Případně podlijeme jemným bílým vínem. Po 60 - 80 minutách vyjmeme maso i opečenou plátkovou slaninu. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme 1 - 2 lžičkami hladké mouky, naředíme vodou či vývarem a 15 minut povaříme. Nezapomeneme využít všechny přípečky - ty udělají omáčce chuť. Chceme-li omáčku hladší, můžeme nakonec rozmixovat. Nakonec zjemníme smetanou a zasypeme pokrájenou petrželkou

  3. Příloha se ke králíkovi na hořčici hodí jakákoli, ideální jsou špecle či šťouchané brambory. Na talíři zdobíme opečenou slaninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!