Křehká kakaovo-jablečná buchta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 15 lžic olej 3 ks vejce 3 lžíce rum 10-15 lžic mléko 520 g jablko 2 ks prášek do pečiva 400 g cukr krupice 520 g polohrubá mouka 5-7 lžic holandské kakao na ozdobu 3 hrstě strouhaný kokos 1 ks čokoládová poleva podle potřeby tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání
Postup Křehká kakaovo-jablečná buchta recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si smícháme mouku, cukr, prášky do pečiva a kakao ve velké míse. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do mísy se sypkými ingrediencemi a z bílků vyšleháme sníh. Dále do těsta vložíme olej, rum a mléko. Přidáme nastrouhaná jablka a pořádně promícháme. Máme-li těsto tuhé, přidáme ještě několik lžic mléka. Těsto musí být velmi hnědé, proto podle potřeby můžeme přisypat také kakao.
Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Buchta nám hodně vykyne, proto potřebujeme hlubší plech. Nakonec přidáme do těsta tuhý sníh z bílků a lehce promícháme. Těsto nalijeme na plech a pořádně ho rozetřeme.
Plech s těstem vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme zhruba 30 - 40 minut. Máme-li buchtu hotovou, zjistíme to tak, že do ní párkrát píchneme špejlí a sledujeme, jestli se těsto na špejli nelepí.
Buchtu necháme úplně vychladnout. Připravíme si podle návodu cukrářskou čokoládovou polevu a buchtu jí polijeme. Jakmile je buchta úplně hladká, posypeme ji strouhaným kokosem a dáme ji vychladit do lednice.
Křehkou kakaovo-jablečnou buchtu nakrájíme horkým nožem a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.