Křehká kakaovo-jablečná buchta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 lžic olej
3 ks vejce
3 lžíce rum
10-15 lžic mléko
520 g jablko
2 ks prášek do pečiva
400 g cukr krupice
520 g polohrubá mouka
5-7 lžic holandské kakao
na ozdobu
3 hrstě strouhaný kokos
1 ks čokoládová poleva
podle potřeby
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si smícháme mouku, cukr, prášky do pečiva a kakao ve velké míse. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do mísy se sypkými ingrediencemi a z bílků vyšleháme sníh. Dále do těsta vložíme olej, rum a mléko. Přidáme nastrouhaná jablka a pořádně promícháme. Máme-li těsto tuhé, přidáme ještě několik lžic mléka. Těsto musí být velmi hnědé, proto podle potřeby můžeme přisypat také kakao.

  2. Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Buchta nám hodně vykyne, proto potřebujeme hlubší plech. Nakonec přidáme do těsta tuhý sníh z bílků a lehce promícháme. Těsto nalijeme na plech a pořádně ho rozetřeme.

  3. Plech s těstem vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme zhruba 30 - 40 minut. Máme-li buchtu hotovou, zjistíme to tak, že do ní párkrát píchneme špejlí a sledujeme, jestli se těsto na špejli nelepí.

  4. Buchtu necháme úplně vychladnout. Připravíme si podle návodu cukrářskou čokoládovou polevu a buchtu jí polijeme. Jakmile je buchta úplně hladká, posypeme ji strouhaným kokosem a dáme ji vychladit do lednice.

  5. Křehkou kakaovo-jablečnou buchtu nakrájíme horkým nožem a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!