Krémová batátová polévka se zázvorem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
20 g máslo
1 lžička tymián
1 ks zázvor
4 ks batáty
3 lístky bobkový list
1,5 l zeleninový vývar
200 ml smetana ke šlehání
3 ks jarní cibulka
1 lžíce koření Horalka

Postup přípravy receptu

  1. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku očistíme a nakrájíme na hrubší kousky, stejně se pak bude mixovat. Stejně tak česnek. Zázvor oloupeme a nakrájíme, bude stačit asi 5 cm velký kousek. Tymián otrháme a nasekáme, případně použijeme sušenou bylinku

  2. V hrnci rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné) a osmahneme cibulku. Poté přihodíme česnek, necháme minutu rozvonět, vsypeme batáty, zázvor a orestujeme. Směs na polévku zalijeme vodou nebo domácím zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, koření Horalka a 20 minut povaříme. Batáty nám krásně změknou

  3. Batátovou polévku poté tyčovým mixérem (bez bobkového listu) rozmixujeme, přidáme tymián, smetanu a znovu promixujeme. Vznikne nám hladké krémová polévka, kterou podle potřeby dochutíme

  4. Krémová batátová polévka se zázvorem chutná samotná, s bagetkou, s krutony nebo opraženými semínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!