Krémová batátová polévka se zázvorem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 20 g máslo 1 lžička tymián 1 ks zázvor 4 ks batáty 3 lístky bobkový list 1,5 l zeleninový vývar 200 ml smetana ke šlehání 3 ks jarní cibulka 1 lžíce koření Horalka
Postup Krémová batátová polévka se zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku očistíme a nakrájíme na hrubší kousky, stejně se pak bude mixovat. Stejně tak česnek. Zázvor oloupeme a nakrájíme, bude stačit asi 5 cm velký kousek. Tymián otrháme a nasekáme, případně použijeme sušenou bylinku
V hrnci rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné) a osmahneme cibulku. Poté přihodíme česnek, necháme minutu rozvonět, vsypeme batáty, zázvor a orestujeme. Směs na polévku zalijeme vodou nebo domácím zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, koření Horalka a 20 minut povaříme. Batáty nám krásně změknou
Batátovou polévku poté tyčovým mixérem (bez bobkového listu) rozmixujeme, přidáme tymián, smetanu a znovu promixujeme. Vznikne nám hladké krémová polévka, kterou podle potřeby dochutíme
Krémová batátová polévka se zázvorem chutná samotná, s bagetkou, s krutony nebo opraženými semínky.