Krémová cizrnová polévka s kari recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 - 3 lžíce máslo pažitka 1,5 l voda 400 g cizrna 2 - 3 lístky bobkový list 1 lžíce kari koření 1 - 2 špetky mletý černý pepř 200 g Lučina bylinková sůl 1 svazek jarní cibulka s natí
Postup Krémová cizrnová polévka s kari
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu propláchneme, zalijeme v misce vodou a necháme stát přes noc. Cizrna nabobtná a nebude potřebovat tak dlouhé vaření
Druhý den cizrnu slijeme, zalijeme ve velkém hrnci novou vodou, přidáme bobkový list a vaříme 45 minut téměř doměkka. Odstavíme z plamene a necháme stranou
V jiném hrnci rozpálíme máslo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s částí natě. Cibulku předtím samozřejmě dobře opláchneme od nečistot. Osmahlou cibuli zasypeme kari kořením, které se nám krásně rozvoní. Přidáme uvařenou cizrnu i s velkou částí vývaru, osolíme bylinkovou solí, přidáme namletý pepř a ještě asi 10 minut povaříme
Cizrnovou polévku poté rozmixujeme tyčovým mixérem společně s Lučinou či jiným podobným sýrem a dochutíme podle potřeby. Pokud by byla polévka příliš hustá, zředíme ji ještě zbylým vývarem. Máme-li rádi v krémových polévkách kousky, odebereme před mixováním jednu naběračku cizrnových kuliček, kterou poté do rozmixované polévky vrátíme
Krémovou cizrnovou polévku podáváme posypanou čerstvou či sušenou pažitkou. Tato polévka je opravdu sytá a není k ní potřeba přikusovat chléb apod.