Krémová kaštanová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 100 - 150 g máslo 1 ks cibule 80 - 100 ml vermut 1 ks bobkový list citronová šťáva 400 - 500 ml zeleninový vývar 2 lžíce hnědý cukr 4 snítky čerstvý tymián 400 - 500 g jedlé kaštany mletý černý pepř 300 - 350 ml smetana na vaření 200 g mrkev barevná
Postup Krémová kaštanová polévka
Postup přípravy receptu
-
Kaštany nařízneme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Ještě teplé kaštany oloupeme, asi 4 - 5 kusů odložíme stranou. Větší oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev (oranžovou, žlutou a fialovou) nakrájíme na kostičky
Na másle zpěníme cibuli, přidáme bobkový list a tymián a orestujeme. Pak vmícháme kaštany, vše zvolna opékáme asi 5 minut a podlijeme vermutem (50 ml). Jakmile se alkohol odpaří, zalijeme kaštany vývarem a necháme zvolna asi 15 minut probublávat. Nakonec přilijeme smetanu a vaříme ještě dalších 25 minut. Poté z polévky odstraníme bylinky, vše rozmixujeme dohladka. Krémovou kaštanovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem
Mezím na másle podusíme osolené kostičky mrkve a zbylé kaštany. Mrkev nesmí být rozvařená, ale podušená jen na skus. Podušenou mrkev a kaštany podlijeme vermutem, zakapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a za stálého míchání necháme vše zkaramelizovat
Krémovou kaštanovou polévku se smetanou rozdělíme na porce, na talíři ozdobíme glazovanou mrkví, kaštany a ihned podáváme.