Krnovská buchta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
1 lžíce olej
3 lžíce cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
150 g 100% tuk
těsto
6 lžic olej
1 špetka sůl
400 g cuketa
0 hrnků podmáslí
1 hrnek cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
200 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
1 hrst sušené ovoce
200 g celozrnná pšeničná mouka
2 lžíce holandské kakao
na ozdobu
100 g strouhaný kokos
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhaný kokos na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, případně můžeme místo cukety použít mrkev, jablka, nebo hrušky. Pokud použijeme mrkev tak ji strouháme jemně a vynecháme kakao, protože bychom se připravili o krásně oranžovou barvu moučníku.

  2. K nastrouhané cuketě vmícháme špetku soli, vanilkový cukr, cukr krupice, polohrubou mouku, celozrnnou mouku, holandské kakao, olej, prášek do pečiva a vše řádně promícháme. Zředíme podmáslím, aby se těsto dalo nalít na plech. Záleží, jak šťavnatá je cuketa. Kdo má rád, vmíchá i hrstku sušeného nasekaného ovoce (švestky, brusinky, rozinky). Kokos můžeme nahradit mletými ořechy.

  3. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhaným kokosem. Těsto můžeme upéct i jako bábovku. Buchtu upečeme v předehřáté troubě.

  4. Upečenou krnovskou buchtu necháme vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Tuk rozpustíme a smícháme s olejem, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. Buchtu přelijeme polevou, posypeme strouhaným kokosem a necháme v chladu ztuhnout.

  5. Krnovskou buchtu nakrájíme a podáváme jako výborný vláčný moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!