Krnovská buchta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 1 lžíce olej 3 lžíce cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 150 g 100% tuk těsto 6 lžic olej 1 špetka sůl 400 g cuketa 0 hrnků podmáslí 1 hrnek cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 200 g polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 1 hrst sušené ovoce 200 g celozrnná pšeničná mouka 2 lžíce holandské kakao na ozdobu 100 g strouhaný kokos podle potřeby máslo na vymazání strouhaný kokos na vysypání
Postup Krnovská buchta recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, případně můžeme místo cukety použít mrkev, jablka, nebo hrušky. Pokud použijeme mrkev tak ji strouháme jemně a vynecháme kakao, protože bychom se připravili o krásně oranžovou barvu moučníku.
K nastrouhané cuketě vmícháme špetku soli, vanilkový cukr, cukr krupice, polohrubou mouku, celozrnnou mouku, holandské kakao, olej, prášek do pečiva a vše řádně promícháme. Zředíme podmáslím, aby se těsto dalo nalít na plech. Záleží, jak šťavnatá je cuketa. Kdo má rád, vmíchá i hrstku sušeného nasekaného ovoce (švestky, brusinky, rozinky). Kokos můžeme nahradit mletými ořechy.
Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhaným kokosem. Těsto můžeme upéct i jako bábovku. Buchtu upečeme v předehřáté troubě.
Upečenou krnovskou buchtu necháme vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Tuk rozpustíme a smícháme s olejem, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. Buchtu přelijeme polevou, posypeme strouhaným kokosem a necháme v chladu ztuhnout.
Krnovskou buchtu nakrájíme a podáváme jako výborný vláčný moučník k různým příležitostem.