Kuře s vinnou omáčkou a rýží recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
petrželka
1 ks cibule
1 lžička hladká mouka
drcený pepř
100 g tvrdý sýr
1 ks kuřecí stehno
1 láhev bílé suché víno
1 ks rýže ve varném sáčku

Postup přípravy receptu

  1. Tento recept jsem nějakou náhodou vymyslel a jsem na to patřičně hrdý, protože mi tak chutná, že jej minimálně 2 - 3 krát za měsíc vařím a asi nikdy se mi nepřejí. Jeho všemožné varianty a kombinace jsou také možné, ale originál je originál

  2. Vetší kuřecí stehno pečlivě vykostíme tak, aby na kosti zbylo minimum kůže a masa. Nejdříve mi to trvalo několik minut, nyní to již zvládám za cca 2 minuty, jde o jen cvik a dobrý nůž. Prosím nenahrazovat kupovanými stehenními řízky, pokud jim chybí kůže (o tu hodně jde). Stehno omyjeme, z obou stran nasolíme a dostatečně opepříme (nejlépe čerstvě drcený černý či zelený pepř). Stehno pořádně obalíme v hladké mouce (těsně před vložením na pánev klidně ještě podruhé)

  3. Na pánvi rozpálíme olej, oleje nedáváme moc. Prudce osmažíme nejdříve na straně, kde je kůže (2 - 3 minuty). Steak otočíme, opět osmažíme cca 2 minuty a zároveň na osmaženou kůži naklademe plátky tvrdého sýra. Snížíme teplotu, zalijeme suchým bílým vínem (asi 2 - 3 dl). Z vína je nejlepší Rulandské šedé, Veltlínské, Savignon apod.). Přikryjeme poklicí a cca 2 minuty necháme krásně spojit víno s výpekem a roztát sýr, zatímco se kuchyní line krásně navinulá vůně všech spojených ingrediencí. Lehce posypeme vzniklý sos hladkou moukou, aby trochu zhoustl a vytvořil jakousi vinnou omáčku, naposledy necháme ještě malou chvilku dusit a je hotovo

  4. Kuře s vinnou omáčkou podáváme s rýží posypanou petrželkou

  5. Rýži vaříme tak, že vodu osolíme, přidáme lžíci oleje a jednu cibuli. Bude chutnější. Cibuli navíc můžeme následně podávat spolu s přílohou

  6. A co je gurmánsky velmi důležité: Během vaření a během jídla průběžně popíjíme stejné víno, kterým pokrm podléváme. Tím se nám vytvoří ta správná chuť na opilé kuře. Uvidíte, že takto připravené maso má zcela jinou a lepší chuť než klasické kuřecí stehno s kostmi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!