Kuře z Jaffy recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks cibule
100 g celer
50 g rozinky
0,5 ks pomeranč
100 g mrkev
1 ks pomerančová kůra
1 lžička římský kmín
0,5 ks pomerančová šťáva
1 lžička mletá sladká paprika
2 ks kuřecí stehno
čerstvě mletý černý pepř
3 lžíce olivový olej extra virgine
200 ml kvalitní bílé suché víno

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, mrkev a celer očistíme. Cibuli pokrájíme na tenčí kolečka, mrkev a celer nastrouháme na jemno. Rozinky namočíme na 30 minut do teplé vody, potom scedíme a necháme odkapat od vody. Pomeranč omyjeme, osušíme, kůru nastrouháme na jemno a vytlačíme pomerančovou šťávu. Připravíme římský kmín a otevřeme kvalitní suché bílé víno

  2. Do hrnce nalijeme pomerančovou šťávu a víno, přidáme cibuli, nastrouhanou mrkev s nastrouhaným celerem a přivedeme do varu. Přidáme kuřecí stehna, která jsme 2 hodiny předtím pořádně nasolili. Přidáme mletou sladkou papriku, čerstvě mletý černý pepř, dosolíme a promícháme. Plamen stáhneme na minimum a přikryté pokličkou pomalu dusíme asi 40 minut

  3. Stehna vybereme, dáme do pekáčku, posypeme římským kmínem, přelijeme olejem a vložíme péct do trouby. Pomeranč vyfiletujeme a pokrájíme na kousky. Do šťávy po dušení kuřecích stehen přidáme scezené rozinky, nastrouhanou pomerančovou kůru a kousky pomeranče. Necháme celé projít varem spolu ještě 5 minut

  4. Stehna pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Čas závisí od toho, jak peče vaše trouba. Na talíř položíme upečené horké kuřecí stehno a podlijeme šťávou z dušení

  5. Kuře z Jaffy podáváme s dušenou rýží, hlávkovým salátem a plátkem pomeranče. Šťáva má úžasnou chuť vína, pomerančové šťávy a pomerančové kůry, výborně harmonizuje s chutí rozinek, zeleniny a použitého koření a výborně ladí s takto připravenými kuřecími stehýnky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!