Kuřecí stehna na kysaném zelí v pomalém hrnci recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr sůl majoránka 1 ks cibule kmín 1 lžíce sádlo 3 lžíce mouka hladká 4 kuličky pepř celý 2 ks bobkový list 2 kuličky nové koření 2 ks kuřecí stehna 500 g kysané zelí 1 dl vývar z kuřecích kostí
Postup Kuřecí stehna na kysaném zelí v pomalém hrnci
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna očistíme, osušíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Na plotně rozpustíme v nádobě (umožňuje-li to pomalý hrnec, pak nejlépe přímo ve vyndávací nádobě pomalého hrnce) sádlo. Na něm orestujeme zprudka z obou stran stehna, která pak vyjmeme a na sádle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a za stálého míchání necháme pěkně zkaramelizovat. Pak přidáme kysané zelí a za stálého míchání necháme trochu prohřát. Zaprášíme moukou, zamícháme a podlijeme vývarem, dosolíme
Nádobu naplněnou ingrediencemi umístíme do základny. Na zelí položíme stehna a vše ještě posypeme kmínem a troškou majoránky, přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Pomalý hrnec zapneme na cca 5 hodin na pomalejší stupeň (nebo 2,5 hod. na rychlejší). Pokud máme rádi křupavou kůrčičku, po dokončení stehna necháme ještě pár minut pod grilem. Podáváme nejlépe s bramborovými noky, které zamícháme do zelí, nebo s klasickými bramborovými nebo houskovými knedlíky
Efektu pomalého hrnce lze dosáhnout i přípravou v pečicí troubě ve vhodné nádobě uzavřené víkem, např. skleněné nebo kameninové, zapnutím trouby na relativně nízkou teplotu (100-130°C). Pomalá příprava dodává pokrmům lepší chuť, vůni a maso je vždy dokonale měkké, přitom se nepřipaluje.