Květák po boloňsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 50 dkg brambory 1 ks cibule 2 ks mrkev 1 ks květák 50 dkg mleté hovězí maso 10 dkg tvrdý sýr 2 lžíce rajský protlak 1 konzerva loupaná rajčata podle chuti sůl čerstvá bazalka mletý černý pepř
Postup Květák po boloňsku recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Menší květák rozebereme na růžičky. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Konzervovaná loupaná rajčata nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Čerstvou bazalku nasekáme na jemno.
Nakrájené brambory spolu s květákem rozebraným na růžičky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a potom necháme okapat. Nakrájenou cibuli s nastrouhanou mrkví zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a orestujeme. Potom přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř, rajský protlak a nasekanou bazalku. Dusíme asi 30 minut a podle potřeby podléváme.
Formu na zapékání vytřeme olejem a na dno vyrovnáme uvařené brambory a květák, ale několik růžiček květáku necháme stranou. Zeleninu zakryjeme masovou směsí, uhladíme, navrch vyrovnáme zbylý květák, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme v troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut. Pokud by sýr začal rychle hnědnout zakryjeme alobalem.
Květák po boloňsku podáváme jako chutný hlavní chod.