Kynuté koláče od maminky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
5 lžic máslo
1 ks žloutek
2 ks žloutek
6 lžic tuk
1 kostka droždí
6 lžic cukr krupice
2 lžíce cukr moučka
2 lžíce cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
1 ks vanilkový cukr
1 lžíce hladká mouka
citronová kůra
1 lžíce polohrubá mouka
5 lžic polohrubá mouka
3 hrnky polohrubá mouka
1 hrnek vlažné mléko
1 kostka měkký tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného těsta rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek

  2. Osolenou mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vykynutým kváskem. Podle potřeby přidáváme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky. Přidáme rozpuštěný vlahý tuk a dobře vypracujeme. Těsto se nesmí lepit na stěny. Posypeme polohrubou moukou a necháme v teple vykynout

  3. Z vykynutého těsta nakrájíme stejné kousky a vytvarujeme z nich kuličky. Klademe je na vymazaný plech. Do středu každého bochánku vytlačíme mělkou jamku a naplníme ji tvarohovou nádivkou, povidly, ovocem nebo mákem. Posypeme drobenkou. Okraje koláčů potřeme tukem nebo vajíčkem. Kynuté koláče od maminky pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!