Kynuté řepánky s mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 dkg cukr
10 dkg cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
1 lžíce máslo
5 dkg máslo
1/2 hrnečku mléko
1 hrnek mléko
1 kostka droždí
1 balíček vanilkový cukr
10 dkg hladká mouka
40 dkg polohrubá mouka
30 dkg mletý mák
1 balíček skořicový cukr
4 ks cukrová řepa

Postup přípravy receptu

  1. Cukrovou řepu očistíme a okrájíme, překrojíme na čtvrtky a dáme vařit. Do mísy mezitím připravíme mletý mák s cukrem. Uvařenou řepu do této mísy s mákem a cukrem ještě za tepla nastrouháme, někdo preferuje pokrájení na kostičky. Do směsi přidáme jetě podle chuti cukr, dále pak po balíčku vanilkového a skořicového cukru. Můžeme přilít malinko teplého mléka, nebo přidat rozpuštěné máslo, aby se směs dobře spojila

  2. Z obvyklých ingrediencí vypracujeme hladké těsto,které by nemělo být příliš tuhé, mělo by být vláčné a stále trochu lepit. Vzniklý bochánek těsta si v míse posypeme trochou mouky, přikryjeme jej utěrkou a dáme do tepla vykynout

  3. Po vykynutí balíme náplň do těsta, na rozdíl od klasických buchet však balíme pokud možno tak, aby každý bochánek byl hodně naplněn směsí řepy s mákem a těsta zůstala jen tenčí vrstva

  4. Řepánky dáme na plech, necháme opět chvilku kynout a nepotírané pečeme cca na 150 - 180 °C dozlatova

  5. Teprve po vyndání z trouby můžeme řepánky s mákem potřít změklým máslem, řepánky tak dostanou krásný lesk.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!