Kynuté řepánky s mákem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 dkg cukr 10 dkg cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 lžíce máslo 5 dkg máslo 1/2 hrnečku mléko 1 hrnek mléko 1 kostka droždí 1 balíček vanilkový cukr 10 dkg hladká mouka 40 dkg polohrubá mouka 30 dkg mletý mák 1 balíček skořicový cukr 4 ks cukrová řepa
Postup Kynuté řepánky s mákem
Postup přípravy receptu
-
Cukrovou řepu očistíme a okrájíme, překrojíme na čtvrtky a dáme vařit. Do mísy mezitím připravíme mletý mák s cukrem. Uvařenou řepu do této mísy s mákem a cukrem ještě za tepla nastrouháme, někdo preferuje pokrájení na kostičky. Do směsi přidáme jetě podle chuti cukr, dále pak po balíčku vanilkového a skořicového cukru. Můžeme přilít malinko teplého mléka, nebo přidat rozpuštěné máslo, aby se směs dobře spojila
Z obvyklých ingrediencí vypracujeme hladké těsto,které by nemělo být příliš tuhé, mělo by být vláčné a stále trochu lepit. Vzniklý bochánek těsta si v míse posypeme trochou mouky, přikryjeme jej utěrkou a dáme do tepla vykynout
Po vykynutí balíme náplň do těsta, na rozdíl od klasických buchet však balíme pokud možno tak, aby každý bochánek byl hodně naplněn směsí řepy s mákem a těsta zůstala jen tenčí vrstva
Řepánky dáme na plech, necháme opět chvilku kynout a nepotírané pečeme cca na 150 - 180 °C dozlatova
Teprve po vyndání z trouby můžeme řepánky s mákem potřít změklým máslem, řepánky tak dostanou krásný lesk.