Kynuté těsto na buchty a koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks žloutek
250 ml mléko
1 kostka droždí
500 g hladká mouka
100 ml rostlinný olej
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. Poté přidáme vše ostatní - zbytek mléka, rostlinný olej, žloutky, sůl a zbytek cukru. Vše zpracujeme vařečkou na tuhé hladké těsto, zpracováváme opravdu důkladně, abychom do těsta dostali vzduch a ono nám krásně vykynulo.

  3. Těsto na buchty a koláče necháme v míse přikryté utěrkou vykynout. Dbáme na uložení do tepla, ne do průvanu. Asi po hodině nám těsto minimálně zdvojnásobí.

  4. Kynuté těsto přeneseme na vál a opatrně vyválíme (při pečení koláče) a přeneseme na plech, nebo z něj odkrajujeme kousky a tvoříme kuličky (buchty).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!