Kynuté těsto na buchty a koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks žloutek 250 ml mléko 1 kostka droždí 500 g hladká mouka 100 ml rostlinný olej 100 g třtinový cukr
Postup Kynuté těsto na buchty a koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme vše ostatní - zbytek mléka, rostlinný olej, žloutky, sůl a zbytek cukru. Vše zpracujeme vařečkou na tuhé hladké těsto, zpracováváme opravdu důkladně, abychom do těsta dostali vzduch a ono nám krásně vykynulo.
Těsto na buchty a koláče necháme v míse přikryté utěrkou vykynout. Dbáme na uložení do tepla, ne do průvanu. Asi po hodině nám těsto minimálně zdvojnásobí.
Kynuté těsto přeneseme na vál a opatrně vyválíme (při pečení koláče) a přeneseme na plech, nebo z něj odkrajujeme kousky a tvoříme kuličky (buchty).