Kynuté velikonoční jidáše recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce vejce 100 g máslo 250 ml mléko rozinky 1 ks citron 35 g droždí 3 lžíce cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr mandlové plátky 500 g polohrubá mouka
Postup Kynuté velikonoční jidáše
Postup přípravy receptu
-
Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut)
Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem
Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu. Případně nám pomůže robot na míchání těsta. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem
Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout
Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky
Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí
Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo.