Domácí vdolky s povidly recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 250 ml mléko 0,5 kostek droždí 500 g hladká mouka 200 g zakysaná smetana 150 g švestková povidla 500 g sádlo na smažení 150 g strouhaný tvrdý tvaroh
Postup Domácí vdolky s povidly
Postup přípravy receptu
-
Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastrolku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut
Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout
Z vykynutého těsta na vdolky vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj placem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk
Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec ještě domácí vdolky ozdobíme zakysanou smetanou.