Domácí vdolky s povidly recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
250 ml mléko
0,5 kostek droždí
500 g hladká mouka
200 g zakysaná smetana
150 g švestková povidla
500 g sádlo na smažení
150 g strouhaný tvrdý tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastrolku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut

  2. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout

  3. Z vykynutého těsta na vdolky vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj placem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk

  4. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec ještě domácí vdolky ozdobíme zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!