Kynutí švestkoví šneci recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
100 ml mléko
20 g droždí
300 g švestky
60 g rybízový džem
80 g cukr moučka
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
400 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
50 g vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Z droždí, lžíce moučkového cukru, poloviny vlažného mléka a dvou lžic mouky umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, sůl, vejce, zbývající mléko a kvásek. Vše krátce propracujeme, přidáme polovinu rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout

  2. Mezitím vypeckujeme omyté švestky a nakrájíme je na kousky. Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno

  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 3 cm, který potřeme rybízovým džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami. Naplněné těsto svineme do rolády a nakrájíme na plátky silné přibližně 3 cm. Těsto na jedné straně každého plátku (šneku) opatrně slepíme tak, aby náplň nevytekla. Touto stranou dolů klademe šneky těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku a každý kousek potíráme z boku i na vrchu rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25 - 30 minut

  4. Kynuté švestkové šneky sypeme moučkovým cukrem a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!