Kynutí švestkoví šneci recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 100 ml mléko 20 g droždí 300 g švestky 60 g rybízový džem 80 g cukr moučka cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 400 g polohrubá mouka tuk na vymazání 50 g vlašské ořechy
Postup Kynutí švestkoví šneci
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Z droždí, lžíce moučkového cukru, poloviny vlažného mléka a dvou lžic mouky umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, sůl, vejce, zbývající mléko a kvásek. Vše krátce propracujeme, přidáme polovinu rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
Mezitím vypeckujeme omyté švestky a nakrájíme je na kousky. Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno
Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 3 cm, který potřeme rybízovým džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami. Naplněné těsto svineme do rolády a nakrájíme na plátky silné přibližně 3 cm. Těsto na jedné straně každého plátku (šneku) opatrně slepíme tak, aby náplň nevytekla. Touto stranou dolů klademe šneky těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku a každý kousek potíráme z boku i na vrchu rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25 - 30 minut
Kynuté švestkové šneky sypeme moučkovým cukrem a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.