Kynutý borůvkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 90 g máslo 120 g máslo 2 žloutek 1/4 l mléko 1/2 ks citron 1 kostka droždí 60 g cukr moučka 120 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g hrubá mouka 500 g polohrubá mouka
Postup Kynutý borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu drobenky si v hrnečku rozpustíme máslo, které promícháme s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem
Poté můžeme začít s přípravou těsta. Mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme, žloutky oddělíme od bílků. Mléka může být i trochu více než čtvrt litru
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Připravený kvásek necháme na pár minut vykynout
Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru
Žloutky rozpustíme ve zbytku vlahého mléka a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto, nejlépe elektrickým ručním hnětačem. Těsto není tuhé, spíše řidší
Těsto hned rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto můžeme rozdělit i na díly a roztáhnout do tří kulatých koláčových forem. Na plechu necháme těsto ještě asi 20 minut kynout
Koláč posypeme borůvkami, nebo jiným ovocem, nakonec ještě drobenkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 150°C
Kynutý borůvkový koláč zapíjíme mlékem nebo čajem. Nejlépe však chutná k odpolední kávě.