Kynutý koláč Leopard recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 50 g máslo 1 lžíce mléko 250 ml mléko 5 ml mléko mléko 75 g cukr moučka 1 lžíce cukr moučka 1 lžička cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 375 g polohrubá mouka 3,5 g sušené droždí 5 g holandské kakao 15 g holandské kakao 25 g maizena - kukuřičný škrob
Postup Kynutý koláč Leopard
Postup přípravy receptu
-
Ve studeném mléku rozmícháme dohladka kukuřičný škrob, aby v něm nebyly žádné hrudky. Na mírném plameni a za stálého míchání uvaříme na hustou kaši, vypneme plamen a v uvařené horké kaši rozpustíme za stálého míchání čerstvé máslo zbytkovým teplem. Poté směs necháme úplně vychladnout
Do mísy robota dáme prosátou mouku promíchanou se solí, vanilkovým cukrem, cukrem moučka, droždím, přidáme mléčnou kaši s rozpuštěným máslem a v robotu pomocí mísících háků vymísíme hladké a lesklé těsto. Poté vybereme těsto na desku a vytvarujeme z něho bochník, který rozdělíme na poloviny. Polovinu těsta dáme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout - asi 2 hodiny, to bude světlé nebarvené těsto
Druhou polovinu těsta rozdělíme nožem na dvě poloviny - 2 čtvrtiny, do prvé čtvrtiny těsta přidáme 5 gramů kakaa, 5 ml studeného mléka a 1 lžičku cukru, všechno spolu vymísíme dohladka a vytvarujeme bochník - to bude světlé kakaové těsto
Do druhé čtvrtiny těsta přidáme 15 gramů kakaa, 1 lžíci studeného mléka, 1 lžíci cukru a také vymísíme dohladka - to bude tmavé kakaové těsto
Obě kakaová těsta vytvarujeme do bochníku a dáme každý bochník těsta zvlášť do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout - také asi 2 hodiny. Každý vykynutý bochník rozdělíme na 7 přibližně stejných častí, uděláme z nich malé bochníčky. Každý bochníček rozvalíme dlaněmi na válečky o délce asi 20 cm
Z válečků světlého nebarveného těsta a světlého kakaového těsta rozválíme ovál o uvedené délce. Každý váleček tmavého kakaového těsta zabalíme na těsno do světle kakaového oválu a potom zabalíme na těsno ještě do oválu ze světlého nezbarveného těsta
Formu na biskupský chlebíček vysteleme pečícím papírem a na spodek vložíme 3 zabalené válečky, na které rozložíme 4 zabalené válečky těsta - tímto vytvoříme vzor leopard. Povrch potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev, pečeme 40 až 45 minut
Upečený leopardí koláč vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce, vychladlý koláč pokrájíme na porce. Kynutý koláč Leopard podáváme s čerstvým máslem, nutellou anebo domácí marmeládou k horkému kakau nebo čaji
Pro svátečnější příležitost můžeme koláč Leopard potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypat na hrubo nasekanými lískovými nebo jinými ořechy. Do těsta můžeme také přidat nastrouhanou citronovou anebo pomerančovou kůru
Koláč Leopard je nejen efektní na pohled, ale i velmi chutný, lehoučký a nadýchaný. Koláč je vhodný ke kávě pro návštěvy nebo jako vynikající sladká nedělní snídaně.