Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo máslo 2 ks žloutek 50 ml smetana 2 ks jablko 2 ks bílek 100 g mandle 1 kostka droždí 3 lžíce med 70 g cukr krupice cukr moučka 3 ks hruška 2 kelímky sýr ricotta 1 lžíce mletá skořice 500 g hladká mouka citronová šťáva 250 ml vlažné mléko 1 balíček vanilínový cukr
Postup Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru do hladka, přimícháme asi 50 ml vlažného mléka, lžičku mouky a necháme vyběhnout kvásek. Máslo rozpustíme. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbývající cukr a mléko, kvásek, žloutky a máslo. Ze směsi vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zakryté kynout. Vykynuté těsto opět prohněteme a opět necháme vykynout. Celý proces opakujeme ještě 3x
Mezitím si připravíme náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a zakapeme citronovou šťávou. Ovoce osladíme medem a promícháme s ricottou, vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi a skořicí. Náplň můžeme dosladit cukrem
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát ve velikosti plechu. Hlubší plech na koláče vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme plát těsta. Na těsto rovnoměrně naneseme náplň a překryjeme druhým plátem vykynutého těsta. Okraje důkladně spojíme a koláč potřeme rozšlehaným vejcem s bílky a smetanou. Horní plát těsta na několika místech proděravíme, aby mohla odcházet pára
Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní pečeme v předehřáté troubě asi při 180 °C přibližně 45 - 50 minut dozlatova. Hotový koláč vyjmeme z trouby a ještě horký potřeme kouskem tuhého másla a zaprášíme moučkovým cukrem
Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní a mandlemi podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.