Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 lžíce máslo
2 ks žloutek
1 lžíce sádlo
1 plechovka meruňky
500 g tvaroh
60 g cukr krupice
4 lžíce cukr moučka
300 g rybíz
4 lžíce slunečnicový olej
1 lžička mletá skořice
250 g zakysaná smetana
1 lžička citronová kůra
350 g polohrubá mouka
4 lžíce polohrubá mouka
1/2 balení vanilkový pudink
1/2 balení sušené droždí
2 lžíce mletý cukr
2 ks limeta

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy odvážíme mouku, po krajích osolíme. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, olej, sádlo, vymísíme a necháme 45 minut kynout

  2. Mezitím si připravíme náplň. V misce prošleháme jeden vaničkový tvaroh, jeden v alobalu, zakysanou smetanu, šťávu i kůru ze 2 limetek (nebo 1 citronu), půl balení vanilkového pudinku a mletý cukr podle chuti

  3. Vykynuté těsto přemístíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, rozprostřeme tak, aby vznikla spodní část koláče. Potřeme tvarohem, posypeme ovocem, zde použity zavařené meruňky a rozmrazeny rybíz. Posypeme drobenkou. Na drobenku použijeme dva díly polohrubé mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru. Tip - polovinu mouky lze nahradit strouhaným perníkem a také můžeme přidat lžičku skořice

  4. Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut

  5. Koláč s tvarohem a drobenkou podáváme jako dezert ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!