Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 2 lžíce máslo 2 ks žloutek 1 lžíce sádlo 1 plechovka meruňky 500 g tvaroh 60 g cukr krupice 4 lžíce cukr moučka 300 g rybíz 4 lžíce slunečnicový olej 1 lžička mletá skořice 250 g zakysaná smetana 1 lžička citronová kůra 350 g polohrubá mouka 4 lžíce polohrubá mouka 1/2 balení vanilkový pudink 1/2 balení sušené droždí 2 lžíce mletý cukr 2 ks limeta
Postup Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy odvážíme mouku, po krajích osolíme. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, olej, sádlo, vymísíme a necháme 45 minut kynout
Mezitím si připravíme náplň. V misce prošleháme jeden vaničkový tvaroh, jeden v alobalu, zakysanou smetanu, šťávu i kůru ze 2 limetek (nebo 1 citronu), půl balení vanilkového pudinku a mletý cukr podle chuti
Vykynuté těsto přemístíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, rozprostřeme tak, aby vznikla spodní část koláče. Potřeme tvarohem, posypeme ovocem, zde použity zavařené meruňky a rozmrazeny rybíz. Posypeme drobenkou. Na drobenku použijeme dva díly polohrubé mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru. Tip - polovinu mouky lze nahradit strouhaným perníkem a také můžeme přidat lžičku skořice
Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut
Koláč s tvarohem a drobenkou podáváme jako dezert ke kávě či čaji.