Kynutý makový závin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 lžíce cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 2 lžíce máslo 130 ml mléko 20 g kvasnice 250 g hladká mouka náplň 4 lžíce cukr 130 ml mléko 4 lžíce rozinky 1 balíček vanilkový cukr 150 g mletý mák na potření vejce podle potřeby rum na ozdobu cukr moučka
Postup Kynutý makový závin recept
Postup přípravy receptu
-
Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který poprášený moukou necháme vzejít na teplém místě. Připravený kvásek promícháme s prosetou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu na teplém místě.
Makovou náplň si připravíme ze surovin na náplň kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme makovou náplň.Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem.
Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme cukrem moučka a necháme vychladnout.
Kynutý makový závin nakrájíme na plátky a podáváme.