Kynutý makový závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 lžíce cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
2 lžíce máslo
130 ml mléko
20 g kvasnice
250 g hladká mouka
náplň
4 lžíce cukr
130 ml mléko
4 lžíce rozinky
1 balíček vanilkový cukr
150 g mletý mák
na potření
vejce
podle potřeby
rum
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který poprášený moukou necháme vzejít na teplém místě. Připravený kvásek promícháme s prosetou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu na teplém místě.

  2. Makovou náplň si připravíme ze surovin na náplň kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky.

  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme makovou náplň.Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem.

  4. Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme cukrem moučka a necháme vychladnout.

  5. Kynutý makový závin nakrájíme na plátky a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!