Kynutý skořicový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

60 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
50 g máslo
1 lžička solamyl
0.3 l mléko
30 g droždí
1 lžíce mletá skořice
500 g hladká mouka
0.5 balíčku mandlové lupínky
100 g vařené brambory
3 lžíce hrubý krystalový cukr
podle potřeby
tuk na vymazání
na potření
50 g rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Den předem vařené brambory ve slupce oloupeme, jemně nastrouháme a se solamylem přidáme do prosáté mouky. Z vlahého mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.

  2. Kvásek, rozpuštěné máslo, cukr, vejce a špetku soli smícháme s moukou, dolijeme zbytek mléka a zaděláme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Těsto opatrně rozválíme, přendáme na pomaštěný plech, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a hrubým krystalovým cukrem. Část cukru i másla odložíme.

  3. Koláč dáme do vyhřáté trouby péct. Když je povrch skořicového koláče růžový, znovu pokapeme máslem, posypeme mandlovými lupínky, zbývajícím cukrem a koláč dopečeme.

  4. Vychladlý kynutý skořicový koláč nakrájíme a podáváme třeba se šlehačkou nebo s hustou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!