Kynutý skořicový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 60 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 50 g máslo 1 lžička solamyl 0.3 l mléko 30 g droždí 1 lžíce mletá skořice 500 g hladká mouka 0.5 balíčku mandlové lupínky 100 g vařené brambory 3 lžíce hrubý krystalový cukr podle potřeby tuk na vymazání na potření 50 g rozpuštěné máslo
Postup Kynutý skořicový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem vařené brambory ve slupce oloupeme, jemně nastrouháme a se solamylem přidáme do prosáté mouky. Z vlahého mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.
Kvásek, rozpuštěné máslo, cukr, vejce a špetku soli smícháme s moukou, dolijeme zbytek mléka a zaděláme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Těsto opatrně rozválíme, přendáme na pomaštěný plech, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a hrubým krystalovým cukrem. Část cukru i másla odložíme.
Koláč dáme do vyhřáté trouby péct. Když je povrch skořicového koláče růžový, znovu pokapeme máslem, posypeme mandlovými lupínky, zbývajícím cukrem a koláč dopečeme.
Vychladlý kynutý skořicový koláč nakrájíme a podáváme třeba se šlehačkou nebo s hustou smetanou.