Kysané bílé zelí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 180 g cibule 12 kg bílé zelí 20 g hořčičné semínko 12 g celý kmín 36 g čerstvý křen 250 g sůl bez jódu pro nakládání 6 g koprové semínko
Postup Kysané bílé zelí recept
Postup přípravy receptu
-
Zelné hlávky (cca 15 kg) zbavíme vadných listů, rozpůlíme, vyřízneme košťál a kruhadlem nakrouháme do větší nádoby, například dětské plastové vaničky. Použít můžeme rovněž krouhanku z obchodu.
Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ke krouhance. Na jemném struhadle nastrouháme křen přímo na krouhanku. Přisypeme sůl, hořčičné semínko a koprové semínko. Místo kopru můžeme podle chuti použít i kmín. Vše ve vaničce dobře promícháme, až krouhanka pustí šťávu.
Potom krouhanku natlačíme do 15 litrů zelňáku, přilijeme uvolněnou šťávu, zatížíme kamenem cca 4 kg těžkým a zelňák na týden postavíme do tepla 20 - 22 °C, aby se zelí rozkysalo.
Přebytečnou šťávu uvolněnou při kysání sbíráme a uchováme v ledničce. Potom přemístíme zelňák do teploty 12 - 15 °C a po zpomalení kysání a slehnutí zelí vrátíme zpět odebranou šťávu.
Po 2 měsících kysání je zelí vhodné ke konzumaci a můžeme je průběžně ze zelňáku odebírat až do května. Dbáme při tom, aby nad zelím byla stále hladina láku. Potom zbylé zelí s lákem natlačíme do skleniček (370 ml) a sterilujeme 15 minut při 80 °C.
Kysané bílé zelí podáváme k různým pokrmům podle chuti. Takto konzervované zelí spotřebujeme do doby, než je k dispozici nové.
Energetická hodnota: 117 kJ / 100 g