Kysané bílé zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

180 g cibule
12 kg bílé zelí
20 g hořčičné semínko
12 g celý kmín
36 g čerstvý křen
250 g sůl bez jódu pro nakládání
6 g koprové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Zelné hlávky (cca 15 kg) zbavíme vadných listů, rozpůlíme, vyřízneme košťál a kruhadlem nakrouháme do větší nádoby, například dětské plastové vaničky. Použít můžeme rovněž krouhanku z obchodu.

  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ke krouhance. Na jemném struhadle nastrouháme křen přímo na krouhanku. Přisypeme sůl, hořčičné semínko a koprové semínko. Místo kopru můžeme podle chuti použít i kmín. Vše ve vaničce dobře promícháme, až krouhanka pustí šťávu.

  3. Potom krouhanku natlačíme do 15 litrů zelňáku, přilijeme uvolněnou šťávu, zatížíme kamenem cca 4 kg těžkým a zelňák na týden postavíme do tepla 20 - 22 °C, aby se zelí rozkysalo.

  4. Přebytečnou šťávu uvolněnou při kysání sbíráme a uchováme v ledničce. Potom přemístíme zelňák do teploty 12 - 15 °C a po zpomalení kysání a slehnutí zelí vrátíme zpět odebranou šťávu.

  5. Po 2 měsících kysání je zelí vhodné ke konzumaci a můžeme je průběžně ze zelňáku odebírat až do května. Dbáme při tom, aby nad zelím byla stále hladina láku. Potom zbylé zelí s lákem natlačíme do skleniček (370 ml) a sterilujeme 15 minut při 80 °C.

  6. Kysané bílé zelí podáváme k různým pokrmům podle chuti. Takto konzervované zelí spotřebujeme do doby, než je k dispozici nové.

  7. Energetická hodnota: 117 kJ / 100 g


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!