Lehké cuketové lasagne recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 stroužky česnek 0 l mléko 2 ks cibule 2 ks cuketa 1 balíček lasagne 3 lžíce hladká mouka podle chuti sůl oregano bobkový list mletý pepř muškátový oříšek omáčka 50 g máslo podle potřeby olivový olej tuk na vymazání
Postup Lehké cuketové lasagne recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpustíme máslo. Do něj vsypeme mouku a prudce mícháme, měla by jen lehce zezlátnout. Vlijeme mléko a důkladně mícháme metličkou. Přidáme bobkový list a za stálého míchání vaříme, dokud bešamel nezhoustne, trvá to zhruba 15 minut.
Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Ve větším kastrolu rozpálíme olivový olej, zprudka na něm osmahneme cibuli a česnek, přihodíme cuketu a opékáme doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme oregano a asi 12 minut dusíme.
Začneme vrstvit. Pekáček vymažeme máslem, na dno vlijeme část bešamelu, poklademe listy lasagní (suché, nevařené), na ně dáme část zeleninové směsi, lasagne, bešamel, lasagne, zeleninu a zakončíme bešamelem.
Cukeetové lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
Po upečení necháme lehké cuketové lasagne trochu vychladnout, lépe se pak krájí. Cuketové lasagne podáváme jako samostatný hlavní chod. Vegani mohou nahradit klasické mléko sojovým a použít těstoviny bez vajec.