Lehký bezlepkový borůvkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce tuk na vymazání 1-2 lžíce kukuřičná strouhanka na vysypání těsto 4 lžíce máslo 0 hrnků rýžové mléko 0 hrnků třtinový cukr 5 g bezfosfátový prášek do pečiva 1-2 lžíce rýžový sirup 1 hrnek mouka Schar mix B drobenka 1 lžíce máslo 3 lžíce třtinový cukr 4 lžíce rýžová krupička náplň 400 g borůvky na ozdobu 1 lžička mletá skořice
Postup Lehký bezlepkový borůvkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Na drobenku smícháme tužší máslo s rýžovou krupičkou, třtinovým cukrem a mezi prsty připravíme žmolenku. Pro vůni můžeme použít trochu vanilkového či skořicového cukru. Kulatou koláčovou formu (asi průměru 26 cm) dobře vymažeme tukem na pečení nebo sádlem a vysypeme kukuřičnou strouhankou.
Asi lžíci mouky smícháme s práškem do pečiva, ve větší míse smícháme zbylou mouku s cukrem a rýžovým či agávovým sirupem. V menší misce rozšleháme metličkou změklé máslo (možno nahradit brynzou a mascarpone) s mlékem do řidší konzistence, aby se nám netvořily v mouce hrudky. Po rozšlehání přidáme k suchým přísadám a společně zpracujeme, dokud se nám úplně nerozpustí krystalky cukru. Přidáme mouku s práškem do pečiva a dobře promísíme. Pokud je třeba, můžeme ještě přidat mléko.
Těsto stěrkou opatrně rozprostřeme a rovnoměrně posypeme omytými a okapanými borůvkami, které trochu přitlačíme do těsta. Nakonec posypeme celý koláč drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 25 - 30 minut na 180 °C do zezlátnutí okrajů, případně zkoušíme špejlí.
Lehký bezlepkový borůvkový koláč podáváme samotný, případně ozdobený lžící zakysané smetany či mascarpone a lehce zaprášený skořicí.