Linecký jablkový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 ks vejce
125 g máslo
kakao
1 kg jablko
200 g cukr krupice
80 g cukr moučka
250 g hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
3 lžíce citronová šťáva
250 ml smetana ke šlehání
750 ml jablečný mošt

Postup přípravy receptu

  1. Na vále zpracujeme mouku, změklé pokrájené máslo, cukr a vejce, co nejrychleji na vláčné těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout

  2. Mezitím rozpustíme v moštu cukr a vanilkový pudink. Nalijeme do hrnce a uvaříme. Uvařený pudink přikryjeme poklicí a necháme částečně vychladnout. Oloupeme kyselejší jablka a zbavíme je jádřinců. Jablka pokrájíme na menší kousky. Aby nezhnědla, pokapeme je citronovou kůrou

  3. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu rozehřejeme na 170 °C. Na moukou posypaném vále vyválíme z těsta placku větší než je forma a formu jí vyložíme tak, abychom měli těsto i po okraji

  4. Na těsto nasypeme jablka a ta zalijeme chladným pudinkem. Linecký jablkový dort pečeme 50 - 60 minut. Dort necháme ve formě vychladnout

  5. Vychladlý linecký dort potřeme ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali kelímek zakysané smetany a lžíci cukru. Nakonec dort poprášíme kakaem a vychladíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!