Linecký jablkový dort recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 ks vejce 125 g máslo kakao 1 kg jablko 200 g cukr krupice 80 g cukr moučka 250 g hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 3 lžíce citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 750 ml jablečný mošt
Postup Linecký jablkový dort
Postup přípravy receptu
-
Na vále zpracujeme mouku, změklé pokrájené máslo, cukr a vejce, co nejrychleji na vláčné těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout
Mezitím rozpustíme v moštu cukr a vanilkový pudink. Nalijeme do hrnce a uvaříme. Uvařený pudink přikryjeme poklicí a necháme částečně vychladnout. Oloupeme kyselejší jablka a zbavíme je jádřinců. Jablka pokrájíme na menší kousky. Aby nezhnědla, pokapeme je citronovou kůrou
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu rozehřejeme na 170 °C. Na moukou posypaném vále vyválíme z těsta placku větší než je forma a formu jí vyložíme tak, abychom měli těsto i po okraji
Na těsto nasypeme jablka a ta zalijeme chladným pudinkem. Linecký jablkový dort pečeme 50 - 60 minut. Dort necháme ve formě vychladnout
Vychladlý linecký dort potřeme ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali kelímek zakysané smetany a lžíci cukru. Nakonec dort poprášíme kakaem a vychladíme.